Koreografert og karikert

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Tolvskillingsoperaen» Berlinerensemble Den Nationale Scene, Bergen Av Bertolt Brecht og Kurt Weill Regi: Bob Wilson Høyt nivå på Festspillenes teater-gjestespill fra Berlin.

Opera: BERGEN (Dagbladet): Spørsmålet er hva det gjør med verket, 81 år etter at det ble skapt? For dette er en av de få oppsetningene som intervenerer i verkets virkningshistorie. Wilson maler ut scenebildene i slående visuelle tablåer og han stiliserer Brecht/Weills frodige persongalleri, til dels langt over i det karikerte. Ja, hans konsepsjon av verket slår til og med inn i måten musikken spilles på, svært nøkternt i uttrykket og stramt holdt. «Tolvskillingsoperaen» blir ikke helt den samme, etter dette.

Det henger selvfølgelig også sammen med hvem som spiller. Og det er selveste Berlinerensemblet. De var blitt til en gjeng museumsvoktere over en angivelig korrekt Brecht-stil, før oppbruddet i Tyskland på 1990-tallet også slo inn i teatertruppen og brøt opp de stivnede mønstrene. Slik åpnet de for skuespilleri av aktuell tysk standard, som er høy; simpelthen skuespillkunst av en annen verden enn hva vi er vant med fra norske scener. Det åpnet for eksempel også opp for å invitere nettopp Bob Wilson til å ta hånd om «Tolvskillingsoperaen»s 80-års jubileumsforestilling, i utgangspunktet en regissør så fjern fra enhver Brecht-estetikk man kan tenke seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer