Kork tranflaska!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV har påført seg et betydelig problem som regjeringens støttespiller i spørsmålet om gravides rett til ultralydundersøkelser før 18. svangerskapsuke. Mens vi venter på forskriftene til den nye bioteknologiloven, forsvarer Kristin Halvorsen omsider selv partiets standpunkt om at ultralyd før 18. svangerskapsuke må skje på medisinske indikasjoner for å gi grunnlag for trygderefusjon. Hittil har Gunnar Ballo frontet saken som medlem i sosialkomiteen. Mange har undret seg over at SV-kvinnene har overlatt så viktige kvinnepolitiske føringer til Ballo. Med Kristin på banen skjønner vi at det ubegripelige holder på å skje: SV forsøker å redusere det utrolig sensitive spørsmålet om bruk av ultralyd som ledd i svangerskapsundersøkelsen, til et et spørsmål om egenandeler.

Selvfølgelig skjønner SV-kvinnene at partiet i denne saken gir sin støtte til en lovgivning som i sin konsekvens ivaretar KrFs restriktive syn på abortloven. Ingen skal kunne insinuere at en toppolitiker som Kristin Halvorsen er bondefanget. Hun kjenner KrFs patos når det gjelder skremselspropagandaen om sorteringssamfunnet, et slags undergangssamfunn der gravide kvinner er gitt makten til å sortere ut de svakeste individene og destruere dem. Det er riktignok en kynisk spekulering i assosiasjoner til nazismens folkemord, slik Berthold Grünfeld påpeker i et innlegg i Dagbladet i går. På den annen side tyder mye på at SV-lederen holder på å bli klar over at SV er på kollisjonskurs med hovedprinsippet bak abortloven. Innstrammingen i bruk av ultralyd er ikke en bagatell om hvem som skal betale regninga.

Derfor advarer partilederen nå mot at svangerskapsomsorgen blir for teknifisert. Ultralyd er ikke noe som skal pådyttes gravide, formaner Halvorsen. Som om dette ikke er en sak mellom kvinnen og hennes lege. Som om gravide kvinner selv ikke er i stand til å vurdere hva som tjener dem best. Det er oppsiktsvekkende at partiet som foretrekkes av hver tredje kvinne under tretti, har valgt å stille seg så usolidarisk med dem.