Korn er ISs nyeste våpen

Kontrollerer viktige landbruksområder i Irak.

BØNDER: FN er bekymret for matvaresituasjonen i Irak på sikt. Arkivfoto: Faleh Kheiber / REUTERS / NTB scanpix
BØNDER: FN er bekymret for matvaresituasjonen i Irak på sikt. Arkivfoto: Faleh Kheiber / REUTERS / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa som tidligere var kjent som ISIL, nå IS, har nå skaffet seg et nytt våpen i kampen for kontroll over Irak: Korn.

Det rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

IS har allerede kontroll over Iraks største demning, og at de skal ha sikret seg kontroll over oljefelter både i Syria og Irak.

Nå kontrollerer de også flere av de viktigste og mest fruktbare landsbruksområdene i Irak, ifølge Reuters.

- Dette er den verste hendelsen når det gjelder matsikkerhet i Irak siden tida med sanksjoner mot Saddam Husseins regime, sier Fadel El-Zubi i FNs matvareprogram til Reuters.

- De ødelegger avlinger, og presser bønder til å gi fra seg det de har dyrket, sier Hassan Nusayif al-Tamimi, leder av et av landets landbrukssamvirker.

Det er ingen fare for akutte problemer knyttet til matforsyningen, men ekspertene er bekymret for hva som kan skje framover.

Mange av bøndene skal også ha flyktet fra de voldelige islamistene, og de som er igjen skal ikke ha fått betaling for avlingene sine. De kan derfor få problemer med å kjøpe såkorn, gjødsel og drivstoff, og det kan naturlig nok få store konsekvenser for neste innhøstingssesong.

IS skal ha begynt å lagre korn i siloer som tidligere var kontrollert av den irakiske regjeringen. I tillegg skal de ifølge Reuters ha stjålet store mengder korn fra siloer i grenseområdet mot Syria, og gjort forsøk på å selge det tilbake til myndighetene via mellommenn.

Det er blitt hevdet at IS antakeligvis er den rikeste opprørsbevegelsen i verden. Det ble i juli hevdet at IS har begynt å selge oljen fra de irakiske feltene.