Korrupsjon av likningsfunksjonær

En funksjonær ved Oslo likningskontor er tiltalt for korrupsjon, etter at et 30-tall pakistanere fikk to millioner kroner for lite i skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Funksjonæren, som har fått sparken, skal ha mottatt inntil 400000 kroner i bestikkelser av en 44 år gammel medskyldig.

Etter det Dagbladet får opplyst, skjedde korrupsjonen på den måten at pakistanerne som fikk restskatt i stedet for å måtte betale inn beløpet, fikk tilsvarende sum utbetalt av skatteetaten.

Forhandlet

44-åringen ble arrestert i Canada, og etter at Oslo-politiet i fjor reiste dit og forhandlet med mannen, la han alle kort på bordet, og ble frivillig med tilbake til Norge. Samtidig avslørte han sin medskyldige i skatteetaten - fem år etter at korrupsjonen var konstatert.

44-åringen er nå i Oslo forhørsrett dømt til fengsel i to og og et halvt år. Han slipper å sone, fordi han har bidratt til oppklaringen, og fordi saken er blitt gammel.
Den tidligere likningsfunksjonæren vurderer også å ta dom i forhørsretten, etter det Dagbladet får opplyst. Det betyr at han tilstår.

Tips

Men det var helt tilbake i 1993 at snøballen begynte å rulle i denne skandalesaken. Oslo likningskontor fikk et tips om at en utro tjener ved kontoret trikset med selvangivelser, slik at personer som skyldte skatt fikk det tilsvarende utbetalt som tilgodehavende.

Triksingen pågikk for likningsårene 1988- 91, mens bestikkelsene skjedde fra våren 1992 og et år framover.

Likningskontoret anmeldte saken, men Oslo-politiet fant ikke funksjonæren. I 1996 ble det kjent at skatteetaten hadde engasjert en privatdetektiv. Det førte til at riksadvokaten grep inn - og ba førstestatsadvokat Lasse Qvigstad om å finne ut om Oslo-politiet hadde etterforsket saken grundig nok.

I 1998 kom gjennombruddet, etter at den 44 år gamle inderen ble arrestert i Canada.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer