- Korrupsjon avler terrorisme

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener kampen mot terror aldri kan vinnes uten først å bekjempe korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI/KENYA (Dagbladet.no): - Kampen mot terrorisme henger helt klart sammen med kampen mot korrupsjon, sier Joly.

- Bevisene på det er for eksempel at de to kvinnene som styrtet to fly i Russland for en måned siden, faktisk ble arrestert på grunn av mistenkelig oppførsel, men ble sluppet fri av politiet som skulle passe på dem. Det farlig når mentaliteten er slik at disse kvinnene faktisk kunne kjøpe seg fri for 200 amerikanske dollar, sier Joly, som er i Nairobi for å delta på en konferanse om antikorrupsjon.

- Kontrollen over pengestrømmen har noe med mentaliteten å gjøre. Når man kan korrumpere for å få våpen inn på en skole, eller når allting kan kjøpes, da har man ingen sikkerhet, mener Joly.

Sjef for det internasjonale antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, Peter Eigen, sier korrupsjon fører til fattigdom, som igjen gir grobunn for terrorisme.

- Kampen mot terror må kjempes ved å se på årsakene, og gjennom korrupsjon får terroristene adgang til steder de ønsker å operere fra, sier Eigen til Dagbladet.no.

- Uten korrupsjon ville ikke 11. september vært mulig, sier han.

- Riktig å støtte

Kenya er rangert som nummer 11 på listen over verdens mest korrupte land, men Norge gir likevel rundt 50 millioner i året i bistand til landet. Noe går til antilkorrupsjonsarbeid, mens mye går som direkte budsjettstøtte.

Eva Joly mener det er riktig av Norge nå støtter Kenya, etter som landet viser vilje til å ta igjen det forsømte etter Moi-regimet som varte i 24 år.

- Det har noe med de sterke kreftene som finnes i visse øyeblikk av livet. Når du er forelsket så bryter du dine gamle bånd, da klarer du å få til nye ting. Det er de skapende krefters øyeblikk. Og slik er det også i politikken. Det finnes de skapende krefter, og det er klart at om du da satser norske bistandspenger i dette øyebliket, så får de større kraft. Og det har noe med at man skal støtte de gode kreftene da, for at da har de større sjanse for å få overtaket, mener Joly.

- Det er aldri nok, og man skal alltid være påpasselig. Men du kan ikke si at fordi et land har vært korrupt i 40 år, så vil de alltid være det, sier Joly.

Korrupt politi

Kenya kom inn i bistandsvarmen i fjor, og landet har oppnevnt en egen kommisjon som skal etterforske og overvåke korrupsjonen i landet. I dag er det politiet som er på korrupsjonstoppen, men mange politikere har tidligere være involvert i å ta penger fra statskassa.

- Du kan lure alle en liten stund, og du kan alltid lure noen mennesker, men du kan ikke lure alle hele tiden, sa statsminister Kjell Magne Bondevik under sin tale på antikorrupsjonskonferansen.

- Dette er en viktig melding til de som tror de kan komme unna med korrupsjon, presiserte Bondevik.

- Hvordan overbeviser man politikerne til ikke å være korrupte, det er vel til deres egen fordel at de er det?

- Det har vært Afrikas forbannelse i 40 år at ledere har plyndret landet i vårt påsyn. Men det har ogå blitt en folkemening at det skal være farlig å være korrupt politiker, sier Joly

I KENYA: Statsminister Kjell Magne Bondevik og Eva Joly deltar på antikorrupsjonskonferansen Transparency International i Nairobi.