- Korrupsjon avler terrorisme

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener kampen mot terror aldri kan vinnes uten først å bekjempe korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NAIROBI/KENYA (Dagbladet.no): - Kampen mot terrorisme henger helt klart sammen med kampen mot korrupsjon, sier Joly.

- Bevisene på det er for eksempel at de to kvinnene som styrtet to fly i Russland for en måned siden, faktisk ble arrestert på grunn av mistenkelig oppførsel, men ble sluppet fri av politiet som skulle passe på dem. Det farlig når mentaliteten er slik at disse kvinnene faktisk kunne kjøpe seg fri for 200 amerikanske dollar, sier Joly, som er i Nairobi for å delta på en konferanse om antikorrupsjon.

- Kontrollen over pengestrømmen har noe med mentaliteten å gjøre. Når man kan korrumpere for å få våpen inn på en skole, eller når allting kan kjøpes, da har man ingen sikkerhet, mener Joly.

Sjef for det internasjonale antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, Peter Eigen, sier korrupsjon fører til fattigdom, som igjen gir grobunn for terrorisme.

- Kampen mot terror må kjempes ved å se på årsakene, og gjennom korrupsjon får terroristene adgang til steder de ønsker å operere fra, sier Eigen til Dagbladet.no.

- Uten korrupsjon ville ikke 11. september vært mulig, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer