ØKONOMI: En avdelingsleder ved Felleskjøpet Agri i Kambo nær Moss ble avskjediget etter at korrupsjonen kom for en dag. Foto: Felleskjøpet Agri
ØKONOMI: En avdelingsleder ved Felleskjøpet Agri i Kambo nær Moss ble avskjediget etter at korrupsjonen kom for en dag. Foto: Felleskjøpet AgriVis mer

Korrupsjon i Felleskjøpet - to personer må i fengsel

Bedriftseier ga en båtmotor til en halv million til en avdelingsleder i Felleskjøpet i bytte mot oppdrag. Det fikk store konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): To menn fra Østfold er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i halvannet år for grov korrupsjon, samt grovt utroskap og medvirkning til det, skriver Finansavisen i dag.

Den ene domfelte er en 47 år gammel tidligere avdelingsleder hos Felleskjøpet Agri på Kambo nord for Moss. I 2010 fikk han en båtmotor verdt nesten en halv million kroner fra en 38 år gammel medeier i selskapet Storm Klima.

Forholdet ble oppdaget av selskapets revisor, og i fjor sommer ble begge dømt til 210 timers samfunnsstraff i tingretten.

Etter at statsadvokaten og én av de domfelte anket, har lagmannsretten kommet til at halvannet års fengsel er en mer passende straff.

Ga gave - fikk oppdrag Storm Klima utførte en rekke oppdrag for Felleskjøpet, og håpet på flere. De kommende årene var det forventet at det bondeeide samvirkeselskapet skulle lyse ut oppdrag for mellom 18 og 20 millioner kroner ved anlegget i Kambo.

For å få innpass hos Felleskjøpet ga bedriftseieren en båtmotor til 483.000 kroner til verkstedlederen. Motoren ble installert i privatbåten hans.

Bedriftseieren har i politiavhør forklart at båtmotoren var smøring for å få flere oppdrag. Han har også forklart at bestikkelser var vanlig i bransjen, og at det dessverre er slik, skriver Finansavisen.

I retten hevdet lederen i Felleskjøpet at han så på det hele som et lån, og at motoren skulle nedbetales. Den forklaringen festet ikke retten lit til i det hele tatt, tatt i betraktning bedriftseierens forklaring, samt at det ikke fantes noe skriftelig dokumentasjon om tilbakebetaling.

Fikk fyken Da forholdene ble kjent fikk bedriftseieren fyken fra firmaet han var gründer av. Selskapet har senere gått konkurs.

Avdelingslederen i Felleskjøpet ble suspendert med øyeblikkelig virkning og senere avskjediget. Han har senere tilbakebetalt Storm Klima 520.000 kroner for båtmotoren som opprinnelig var en bestikkelse.

Flere økonominyheter Han blir tallknuser for Spetalen og Fredriksen
Statoil ga opp - Kan bli det største oljefunnet siden Johan Sverdrup
Hegnar: - Selvfølgelig stiger boligprisene