Korrupsjon og grådighet

Korrupsjonsskandalen i det tyske kristeligdemokratiske partiet, CDU, vokser for hver dag. En avsløring av bestikkelse etterfølges av en ny avsløring om hvitvasking. Nå begynner hodene å rulle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Velgerne flykter fra dem. Medlemmene deres melder seg ut. Slik er situasjonen for det tyske kristeligdemokratiske partiet, CDU, akkurat nå. Korrupsjonsskandalen vokser for hver dag. En avsløring av bestikkelse etterfølges av en ny avsløring om hvitvasking. Sannheten i hele sin bredde er på langt nær avslørt. Men nå begynner hodene å rulle.
  • Mange fryder seg. Særlig det sosialdemokratiske partiet SPD og kansler Gerhard Schröder. Noen tidligere østtyskere må også ha det ganske trivelig. For dem er skandalen en avsløring av kapitalistenes sanne natur. For oss andre er skandalen mest pinlig, og ikke bare for Tyskland. De tyske kristeligdemokratene gir nå et meget vektig bidrag til økningen av den generelle politikerforakten, og det rammer langt utenfor landets grenser.
  • Helmut Kohl, som var kansler i 16 år, er siktet for økonomisk utroskap. Dagens leder i CDU, Wolfgang Schäuble, har innrømmet at han mottok kontanter fra våpenhandler Karlheinz Schreiber. Men først etter at han var tatt i løgn. I går valgte han likevel å fortsette som CDU-leder da partiledelsen møttes.
  • CDU og partiets ledere har mottatt hemmelige pengegaver, opprettet svarte bankkonti, ført falske regnskap og mottatt bestikkelser. Siste avsløring er at CDU i delstaten Hessen har hemmelige konti i utlandet. Helmut Kohl har sikret seg en plass i historiebøkene som kansleren som gjenforente Tyskland. Men fotnoten om ham, nederst på sida, vil bli omfattende og lettlest. Den vil handle om grådighet, hans vilje til å fylle partikassa med svarte penger. Var han grådig også på vegne av seg selv?
  • Tyske velgere stiller seg nå det spørsmålet. De må også få svar på om alle CDUs kontorer, både sentralt og lokalt, opererte med svarte konti. Gerhard Schröder kan allerede ha sikret seg en ny periode som kansler, uansett hva svarene på disse spørsmålene blir. Hvis da partiet hans, SPD, ikke avsløres som korrupt i mellomtida.