VERRE Mye går ikke mot det bedre i Irak, selv om Saddam Hussein er borte fra makten. Foto: Jerome Delay/AP
VERRE Mye går ikke mot det bedre i Irak, selv om Saddam Hussein er borte fra makten. Foto: Jerome Delay/APVis mer

Korrupsjonen i Irak sprer seg som et virus

Levestandarden i landet faller, slår International Crisis Group fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De offentlige tjenestene forpestes av alvorlige mangler, først og fremst omfattende korrupsjon, som spredte seg som et virus innen statlige institusjoner under årene med lovløshet fram til 2008, heter det i en ny rapport fra tankesmia.

Stor bedre er det ikke i dag, konstaterer ICG, som retter knusende kritikk mot statsminister Nouri al-Maliki og hans regjering.

- Regjeringen har forsterket problemet ved å gripe inn i antikorrupsjonssaker, manipulere etterforskning i politisk hensikt og skremme kritikere for å hindre et folkelig opprør av den typen som alt har styrtet tre regjeringer i regionen, heter det i rapporten.

- Som et resultat av dette har regjeringens troverdighet når det gjelder bekjempelse av korrupsjon forvitret, og det sammen med urovekkende autoritære tendenser gir ammunisjon til statsministerens kritikere, heter det videre.

Politisk redskap Mannen som var satt til å lede myndighetenes korrupsjonsbekjempelse, Rahim Hassan al-Uqaili trakk seg nylig fra jobben.

Uqaili la ikke skjul på hvorfor han hadde fått nok og anklaget regjeringen i Bagdad for å bruke korrupsjon og korrupsjonsbekjempelse som redskap i den politiske maktkampen.

Sivile organisasjoner og politiske aktivister som forsøker å avsløre og få bukt med korrupsjonen, løper stor personlig risiko, slår ICG fast i rapporten «Failing Oversight: Iraq's Unchecked Government».

- De utsettes for press fra regjeringen i form av anonyme trusler, arrestasjoner og vold, blant annet politibrutalitet, heter det.

Levestandarden faller Nouri al-Malikis regjering anklages også for å legge utilbørlig press på domstolene, samt for å trenere de forslag og planer som er utarbeidet av uavhengige eksperter.

- Følgene av dette er merkbare: Milliarder av dollar er underslått fra statskassen, politiske partier bruker departementene som private bankkontoer, og nepotisme, bestikkelser og underslag er utbredt, slår ICG fast.

- Delvis som følge av dette faller nå levestandarden i Irak. Dette merkes innenfor alle områder, blant dem helse, utdanning og elektrisitetssektoren, til tross for betydelig budsjettvekst., heter det videre i rapporten, som også advarer mot ørkenspredning og sandstormer som følge av manglende satsing på miljøvern.

Milliarder Hvor mange milliarder som har forsvunnet i korrupte irakiske politikere og tjenestemenns lommer siden den USA-ledede invasjonen av landet i 2003, vet ingen.

Den tidligere lederen for den irakiske økokrimenheten, Salam Adhoub hevdet for tre år siden at 85 milliarder bistandskroner, i hovedsak fra USA var søkk vekk.

Presidenten i den irakiske nasjonalforsamlingen, Osama al-Nujaifi anslo i sommer at over 100 milliarder kroner fra det såkalte Olje-for-mat fondet var underslått. Dette var penger som ble tilbakeført til Irak i 2004, fra irakiske bankkontoer som ble frosset i utlandet etter Golfkrigen i 1991.

Ifølge Transparency International er Irak nå verdens fjerde mest korrupte land, bare slått av Somalia, Burma og Afghanistan.

(NTB)