Korrupsjonen øker

Mye tyder på at det er mer korrupsjon nå enn for ti år siden, sier Jan Borgen i Transparency International.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Korrupsjonen i verden øker, og situasjonen blir stadig verre. Mye tyder på at det er mer korrupsjon nå enn for ti år siden, da antikorrupsjonsselskapet Transparency International (TI) ble startet.

Denne dystre framstillingen kommer fra generalsekretær Jan Borgen i TIs norske avdeling. Det er et lyspunkt at stadig flere land vedtar lover mot korrupsjon, men det er sterke motkrefter. Det tar tid før konvensjoner og lover slår rot og tiltak begynner å virke.

- Det blir nok verre før det forhåpentlig blir bedre. Dette er et svært langsiktig arbeid, sier Borgen til NTB.

Korrupsjon rammer fattige land spesielt hardt, det er en ond sirkel som viser seg nesten umulig å bryte. Korrupsjon skaper fattigdom, og fattigdom skaper mer korrupsjon. Men også Europa rammes i betydelig grad. Det er mye korrupsjon i sør, i land som Hellas, Italia og Frankrike, sier Borgen.

Tilfellet Polen

Årsrapporten til TI tar blant annet for seg virkningen av EU-utvidelsen og påpeker at unionen får et kjempeproblem med Polen som nytt medlem, Europas desidert verste land når det gjelder korrupsjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.