Korrupsjonen øker

Mye tyder på at det er mer korrupsjon nå enn for ti år siden, sier Jan Borgen i Transparency International.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonen i verden øker, og situasjonen blir stadig verre. Mye tyder på at det er mer korrupsjon nå enn for ti år siden, da antikorrupsjonsselskapet Transparency International (TI) ble startet.

Denne dystre framstillingen kommer fra generalsekretær Jan Borgen i TIs norske avdeling. Det er et lyspunkt at stadig flere land vedtar lover mot korrupsjon, men det er sterke motkrefter. Det tar tid før konvensjoner og lover slår rot og tiltak begynner å virke.

- Det blir nok verre før det forhåpentlig blir bedre. Dette er et svært langsiktig arbeid, sier Borgen til NTB.

Korrupsjon rammer fattige land spesielt hardt, det er en ond sirkel som viser seg nesten umulig å bryte. Korrupsjon skaper fattigdom, og fattigdom skaper mer korrupsjon. Men også Europa rammes i betydelig grad. Det er mye korrupsjon i sør, i land som Hellas, Italia og Frankrike, sier Borgen.

Tilfellet Polen

Årsrapporten til TI tar blant annet for seg virkningen av EU-utvidelsen og påpeker at unionen får et kjempeproblem med Polen som nytt medlem, Europas desidert verste land når det gjelder korrupsjon.

- Det blir vanskelig for EU å beskytte seg mot den korrupsjonskultur som Polen tar med seg inn. De østeuropeiske landene som nå blir medlemmer, har i mange år misbrukt enorme summer de har fått i støtte fra EU, og de har hatt medsammensvorne i EU-systemet i Brussel, sier Borgen.

Norge bidrar årlig med 800 millioner kroner til Polen som ledd i den nye EØS-avtalen. Borgen sier det skal bli svært interessant å se hvordan Norge klarer å sikre at disse pengene blir brukt slik det er forutsatt.

Årsrapporten for 2004 viser at korrupsjon er spesielt mye brukt i tre store næringer: Bygg- og anleggsvirksomhet, i våpenindustrien og i olje, energi og bergverksdrift.

- Storkorrupsjon er blitt beskrevet som en forbrytelse mot menneskeheten. Korrupsjon skaper fattigdom, den største svøpe i verden i dag. Korrupte politikere skaper mistro til all politisk styring, sier Borgen.

Politisk korrupsjon

Hovedfokus for årets rapport fra TI er nettopp politisk korrupsjon, og selskapet offentliggjør en liste over de ti mest korrupte statsledere i nyere tid og hva de har fått lurt unna. Og her er det definitivt ikke snakk om småbeløp.

Tidligere president Suharto i Indonesia troner øverst i en klasse for seg. I løpet av sine 31 år ved makten klarte han å forsyne seg med et sted mellom 15 og 35 milliarder dollar fra statskassen. Og dette i et land der årslønnen er rundt 700 dollar i snitt. Filippinenes mangeårige president Ferdinand Marcos er en klar toer med sine 5 milliarder dollar i løpet av 14 år som landets overhode.

Andre på listen er Mobutu i Zaire, Milosevic i Jugoslavia, Duvalier i Haiti, Fujimoro i Peru, Lasarenko i Ukraina, Aleman i Nicaragua og Estrada også fra Filippinene. Det asiatiske øyriket har altså hatt to av de ti verste.

Borgen sier at misbruk av politisk makt for egen vinning er å stjele fra de fattige.

- Millioner av mennesker blir fratatt livsviktige, offentlige tjenester og ressurser, som helsetjenester og skoler. Korrupsjon avler dessuten vold og konflikt. Problemet må takles på internasjonalt nivå, ikke bare av den enkelte stat, sier han.

Større vilje

Transparency International etterlyser større politisk vilje til å gjennomføre internasjonale konvensjoner og nasjonale lovgiving. Politiske eliter må stilles til ansvar, og ikke bare i land som er i ferd med å ta igjen det forsømte etter despoter som Moi (Kenya), Suharto (Indonesia), Duvalier (Haiti) eller Abacha (Nigeria).

Korrupsjon omfatter både de som gir og tar imot, og TI krever at internasjonale selskaper må etterleve lovforbud mot bestikkelser.

- Strømmen av stjålne nasjonalformuer som overføres til hemmelige konti i Vesten må stanses, sier Borgen. I forordet til rapporten sier USAs tidligere president Jimmy Carter at demokratier ikke lenger kan tolerere bestikkelser, bedrageri og uærlighet fordi det rammer de fattige uforholdsmessig hardt.

(NTB)

BEKYMRET: Jan Borgen i Transparency International.