Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonsetterforskning i Terra-kommune

- Rådmann blir inntil videre ikke suspendert fra stillingen.

Rådmann etterforskes: Ordfører Geir Waage i Rana sier det ikke blir noen suspensjoner foreløpig. Her fra et tidligere møte i forbindelse med Terra-skandalen.  Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Rådmann etterforskes: Ordfører Geir Waage i Rana sier det ikke blir noen suspensjoner foreløpig. Her fra et tidligere møte i forbindelse med Terra-skandalen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politi har nå satt i gang etterforskning av rådmann og teknisk sjef i Rana kommunen på bakgrunn av mulige korrupsjonsavsløringer, skriver Rana Blad. En lokal foretningsmann etterforskes også i saken.

Ferieopphold og leilighet Bakgrunnen for etterforskningen kommer etter avsløringer om at Rådmann Sigmund Johnsen og Teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen sist sommer bodde sju til åtte dager gratis i forretningsmannen Cafer Karans egen leilighet i Alanya i Tyrkia. Johnsen kjøpte kort tid etter en leilighet av Karan for 1,7 millioner kroner, noe som var 300 000 kroner under takst.

Taksten av leiligheten ble først foretatt etter salget, og viste at den hadde en verdi på to millioner kroner. Cafer Karan er også under etterforskning opplyser Politiadvokat og leder for helgeland Politidistrikt, Nina Lunde ovenfor Rana Blad.

Fortsetter inntil videre Til tross for sakens omstendigheter møtte Johnsen og Bech-Hanssen på jobb i dag som normalt. Ordfører Geir Waage i Rana kommune sier til Kommunal Rapport at de har tatt opp saken med KS Advokatene, og at det ikke er grunnlag for suspensjon mes etterforskningen pågår.

— Kommunestyret skal behandle kontrollutvalgets rapport og rådmannens skriftlige tilsvar 8. februar. Jeg ønsker ikke å si noe i forkant av dette eller forskuttere kommunestyrets behandling, sier Waage.

Johnsen sier han vil fortsette i jobben som rådmann så godt det lar seg gjøre frem til han får beskjed om noe annet.

Kontrollutvalget i kommunen har allerede konkludert med at rådmannen har brutt kommunens etiske retningslinjer ved å motta personlige fordeler fra instanser kommunen har forretningsmessig tilknytning til.

Karan er leietaker i Stakobygget i Rana, hvor han selv driver en restaurant og hvor Rana Kommune planlegger et kunnskapssenter. Kommunen er også leietaker hos Karan, som gjennom flyktningetjenesten leier leiligheter av Karan for rundt 600 000 kroner.

Johnsen og bech-Hanssens posisjoner i kommunen har også en viktig faktor i etterforskningen.

Kritiske De tre som er involvert i saken sier de er kritiske til at de måtte få vite om etterforskningen gjennom Rana Blad. Men de ønsker alle en politietterforskning velkommen.

- En etterforskning gir en mulighet til å få ting avklart, forteller rådmann Sigmund K. Johnsen. Både han og Karan har avvist kontrollutvalgets konklusjon, og understreker at de er gode venner og at det ikke er snakk om vennetjenester.

Bech-Hanssen, som forklarer seg for kontrollutvalget i dag, har ikke ville kommentere det konkrete i saken, men mener det er positiv til etterforskningen.

- Det er sådd mistanke om at det har foregått noe galt. Det hjelper ikke hva som er realitetene, så lenge usikkerheten er der. Nå kan politiet gjøre en skikkelig etterforskning slik at de faktiske forholdene kommer på bordet, sier Bech-Hanssen.

Rana kommune var del av Terra-skandalen som involverte meglerhuset Terra Securuties og nordlandskommunene Narvik, Hemnes og Hattfjelldal. Kommunene investerte lånte penger i amerikanske fondsprodukter med høy risiko. Da verdiene på investeringene sank høsten 2007 ble finansskandalen et faktum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling