URO:  Russiske styrker skal ha tatt kontroll over to flyplasser på Krim. Grafikk: Kjell Erik Berg
URO: Russiske styrker skal ha tatt kontroll over to flyplasser på Krim. Grafikk: Kjell Erik BergVis mer

Korrupsjonsetterforskning mot Janukovitsj og sønnen

BELBEK (Dagbladet): Og uroen vokser på Krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveitsiske myndigheter annonserte fredag at de har startet en korrupsjonsetterforskning mot ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og sønnen hans Aleksander, som nå er på rømmen. Påtalemyndighetene i Geneve sier i en uttalelse at de de er bekymret for at det har foregått storstilt hvitvasking av penger.

Samtidig som det startes korrupsjonsetterforskning av Janukovitsj forverres situasjonen på Krimhalvøya.

En gruppe soldater blokkerer veien til flyplassen i Sevastopol, Belbek. Hvem de er, er det trolig bare de selv som vet, men deres sympati er med Russland i det spente dramaet som nå utspiller seg på Krimhalvøya i Ukraina.

Det er uklart i hvilken grad de som har tatt kontroll over flyplassen opererer på vegne av, eller i samforstand med russiske myndigheter.

For en halvtime siden, omtrent 12.00 norsk tid, dukket en offiser fra den russiske svartehavsflåten opp på flyplassen. Han ble møtt av hevede geværer av soldatene som har kontroll over flyplassen, men ble til slutt sluppet inn for å forhandle.

Hva det skal forhandles om er uklart fordi det er uklart hva soldatene egentlig vil.

Farlig situasjon
Situasjonen er helt parallell ved den store flyplassen ved Simferopol, noen mil unna der Dagbladet nå er. Det hersker full forvirring om hva som foregår, men situasjonen er farlig etter at ukrainske myndigheter i dag sa at de vil betrakte russiske troppeforflytninger på Krim som en okkupasjon.

Dagbladets utsendte har i dag sett flere russiske militære kjøretøyer utenfor Sevastopol. De er del av den russiske svartehavsflåten som har sin hovedbase i den ukrainske byen Sevastopol, men her er også ukrainske militære enheter, og de nye myndighetene i Kiev insisterer på sin rett til suverenitetshåndhevelse.

Russland posisjonerer seg
Leder for Putins fraksjon i den russiske statsdumaen, Vladimir Vasilijev sa i går da han var på Krim at Russland nå jobber for at ukrainske borgere på Krim skal få russisk statsborgerskap.Det vil endre den politiske situasjonen fordi da kan russiske myndigheter henvise til behovet for å beskytte sine egne borgere.

Vasilijev sa også at Russland støtter en folkeavstemming om hvorvidt Krim skal ha tilknytning til Russland eller Ukraina. Hensikten med dette skal være å gi legitimitet til kravet om uavhengighet fra Ukraina.

Russland president Vladimir Putin, til høyre følger nøye med på hva som foregår i Ukraina nå. Russland jobber nå for en folkeavstemming om hvorvidt Krim skal ha tilknytning til Russland eller Ukraina. Her fra da han besøkte Sevastopol i juli 2013- Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service
Russland president Vladimir Putin, til høyre følger nøye med på hva som foregår i Ukraina nå. Russland jobber nå for en folkeavstemming om hvorvidt Krim skal ha tilknytning til Russland eller Ukraina. Her fra da han besøkte Sevastopol i juli 2013- Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service Vis mer