Korrupsjonsjegerne orker ikke mer

PARIS (Dagbladet): Det koster å sette den franske makteliten under lupen. Eva Joly er ikke den eneste franske forhørsdommeren som inntil videre legger inn årene. Eric Halphen har også gitt etter for press. Nå forteller han om det i boka «Sju års ensomhet» - som på mange måter er en bombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv har Eva Joly valgt Norge og Odd Einar Dørum. Hennes nære kollega Laurence Vichnievsky, som etterforsket Elf-saken sammen med henne, ba for noen måneder siden om å få bli overført til en fredelig dommerstilling i Chartres.

En bombe

Eric Halphen, som etterforsket korrupsjonssaken rundt rådhuset i Paris mens en viss Jacques Chirac var borgermester, gir også etter for presset. Men han har valgt å fortelle om det, i boka «Sju års ensomhet», som kommer ut nå.

Den er på mange måter en bombe.

Riktignok ikke slik man trodde. Det er ingen nye anklager mot Chirac i den. Men, som avisa Libération påpeker: Hvorfor skulle en så seriøs dommer ha spart det mest eksplosive til sin forlegger?

Men det er første gang en av Jolys kolleger forteller om presset han ble utsatt for. En ting var stadige juridiske kjepper i hjulene. Det forsinket hele tida prosedyren, men var ikke uventet. Verre er alle de personlige angrepene mot ham.

Svigerfar

Tidligere innenriksminister Charles Pasqua og gaullistpolitikeren Patrick Balkany forsøkte å korrumpere Halphens svigerfar, for å sverte dommeren og få ham fratatt saken. Til slutt ble han det, etter at han forsøkte å innkalle Chirac som vitne.

Han ble også personlig forfulgt, fotografert på ferie og avlyttet. Han fikk anonyme trusler.

- Redselen trengte seg inn i mitt liv, skriver Halphen. Det mente også Vichnievsky. Joly fikk likkister i posten.

Halphen holdt på med eksplosivt stoff. Det gjaldt måten gaullistpartiet ble ulovlig finansiert på ved at man fikk betaling under bordet for offisielle kontrakter.

Millioner

- Det var en hel bedrift, godt smurt og effektiv. Enorme summer passerte fra konto til konto, og forsvant til utlandet: Holland, England, Liechtenstein, Monaco, Israel og Sveits. 90 millioner kroner på tre måneder til en enkelt konto i Sveits, skriver Halphen.

For å ta luven av boka trykket avisa Le Figaro fredag falske utdrag og konkluderte med at den ikke inneholdt noe nytt. Chirac er kandidat i presidentvalget.

Selv uten ny skyts mot Chirac er Halphens beskrivelser av det franske rettsvesenet, i prinsippet uavhengig, ille nok. Å gå løs på franske samfunnstopper er ennå en uriaspost.

IKKE ALENE: Eva Joly er ikke alene blant forhørsdommerne om å legge inn årene. Laurence Vichnievsky har bedt om å bli overført til en fredeligere domstol.
PRESSET: Eric Halphen.