Korrupsjonslandet Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eivind Reiten ble til slutt felt av en gammel korrupsjonssak som Hydro arvet fra Saga Petroleum. Hardkjøret mot Reiten vitner om manglende innsikt i Norges egen betydelige korrupsjonstradisjon, og det er verdt å gi et innblikk i denne for å sette saken i sitt helhetlige perspektiv.

I et fritt og sivilisert land trenger man ikke å kjøpe seg tillatelse fra myndigheter for å få lov til å bedrive frivillig, fredelig handel. Slik er det ikke i barbariske land, og jo mer despotiske regimene er, jo større utpressinger og overgrep tillater myndighetene seg for å tillate fredelige mennesker å handle med hverandre.

Dette er noe alle vestlige land har vært klar over og inntil nylig var det stor forståelse for dette også i Norge. For få år siden var bestikkelser og korrupsjon i tvilsomme bananrepublikker en utgift som helt legitimt kunne trekkes av på skatten. Det ble bokført som en helt nødvendig kostnad ved å drive forretningsvirksomhet i et uland.

Norge var selv et slikt uland for bare 40 år siden.

Da kom de internasjonale oljeselskapene hit til landet og her ble de møtt med krav om at halvparten av utbygging skulle utføres av norske kontraktører. I Norge er dette en del av vår stolte oljehistorie og noe som blir trukket frem som god næringspolitikk. Få er klar over at utenlandske oljeselskaper bokførte disse utgiftene til norske kontraktører på korrupsjonskontoen sin for å få skattefradrag, nøyaktig samme konto som de bruker til å bestikke tvilsomme myndigheter i Nigeria, Libya, Iran, Venezuela og andre bananrepublikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer