Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonsmeldinger til Telenor havnet i skuffen

- Nesten ikke til å tro, sier leder av Stortingets kontrollkomite, Martin Kolberg, om ny Vimpelcom-rapport.

 PENGEMASKIN:  Presidentdatter Gulnara Karimova (43) - her under et moteshow i Moskva i 2011 - har en sentral rolle i Vimpelcoms næringskjede på veien mot telelisenser i Usbekistan. Foruten en karriere som klesdesigner, har Karimova blant annet vært popartist og Usbekistans ambassadør til Spania. Foto: Mikhail   ,AP/NTB Scanpix.
PENGEMASKIN: Presidentdatter Gulnara Karimova (43) - her under et moteshow i Moskva i 2011 - har en sentral rolle i Vimpelcoms næringskjede på veien mot telelisenser i Usbekistan. Foruten en karriere som klesdesigner, har Karimova blant annet vært popartist og Usbekistans ambassadør til Spania. Foto: Mikhail ,AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten fra advokatfirmaet Deloitte blir Telenors håndtering av bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom sterkt kritisert.

- Nesten ikke til å tro, sier Aps Martin Kolberg.

Granskerne i advokatfirmaet mener både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor seint, skriver Dagens Næringsliv som har fått tilgang til rapporten.

Det er ventet at rapporten, som Telenor selv har bestilt, legges fram om kort tid.

I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova, og vedtok en bot på 795 millioner dollar.

 FÅR KRITIKK:  Telenors forrige konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
FÅR KRITIKK: Telenors forrige konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer

Siden november har Deloitte gått gjennom den norske telegigantens håndtering av sitt eierskap i Vimpelcom og av korrupsjonssaken.

Ventet med å varsle
Fra 2011 varslet en Telenor-ansatt gjentatte ganger om bekymringsfulle korrupsjonsmistanker knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan, men uten at dette nådde fram til konsernsjef og styre.

I sin gransking har Deloitte identifisert en rekke hendelser der sentrale Telenor-topper burde ha sørget for at bekymringsmeldingene ble tatt videre.

Flere i Telenors konsernledelse blir kritisert, blant andre tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Mens Baksaas først ble informert om advarslene i mars 2014, ble styret informert først i desember samme år.

Så sent som i oktober 2015 fikk næringsminister Monica Mæland vite om bekymringsmeldingene.

- Helt uvirkelig
På Stortinget tror Aps Martin Kolberg, lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, nesten ikke sine egne ører.

- Deloitte-rapporten bidrar til å understreke alvoret i saken. Hvis opplysningene stemmer, er dette nesten ikke til å tro, sier Kolberg til samme avis.

Han fastslår at rapporten vil bli lest med «meget stor interesse når den frigjøres», og at konklusjonene det vises til indikerer at det var riktig av komiteen å kalle inn til høring i saken.

Komitékollegene Michael Tetzschner (H) og Per Olaf Lundteigen (Sp) bruker formuleringer som svært alvorlig, ufattelig og helt uvirkelig om Telenors opptreden i saken.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart