Korrupsjonsmistanke i Hydro

Gransker millionutbetalinger i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samtidig som det nye StatoilHydro i dag noteres på Oslo Børs, kommer Hydro med nyheten om at selskapet setter i gang en ekstern granskning av mulig korrupsjon i Hydro.

Hydros konsernsjef Eivind Reiten redegjorde for granskningen på en pressekonferanse på Thon Hotel Opera i Oslo mandag morgen.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro sier til E24 at det var en tidligere Hydro-ansatt som tipset Statoils konsernrevisjon om forholdene rundt Luibya-kontraktene.

Statoil ble informert så seint som forrige onsdag

Millionbeløp

Allerede er det avdekket at Hydro i 2000 betalte en faktura på 300 000 dollar i «lisensavgifter» til Libya, som stred med Hydros eget etiske regelverk.

To år senere kom en faktura fra samme konsulentselskap på 900 000 dollar. Da ble kravet fra den aktuelle operatøren avvist, noe som altså ikke skjedde i 2000.

Den mulige korrupsjonssaken dreier seg om Hydros virksomhet i Libya, som Hydro overtok i forbindelse med oppkjøpet av Saga Petroleum i 1999. Virksomheten er nå  overført til det fusjonerte StatoilHydro.

Korrupsjonsmistanke i Hydro

- Hydros etiske regelverk sier at vi skal forstå hva enhver ytelse vi betaler for blir brukt til. Det var ikke tilfelle her, sa Eivind Reiten på pressekonferansen i 09-tida i dag, med referanse til utbetalingen for sju år siden.

Kom opp nylig

- Etter at denne saken kom opp de siste dagene har folk i selskapet jobbet med å bringe fram fakta i saken, sier Eivind Reiten.

«I perioden forut for Hydros overtakelse arbeidet Saga med sikte på å få tilgang til et større utforskningsareal som operatør. Som et ledd i dette var det inngått avtaler i januar 1999 om konsulentbistand som forutsatte betaling av betydelige beløp», heter det i en redegjørelse fra Hydro i morges.

De omstridte utbetalingene skjedde i forbindelse med et planlagt salg der Hydro ønsket å trekke seg ut av Libya. Da ble det betalt 6,85 millioner dollar for å komme seg ut av avtalene inngått av Saga.

Salget ble imidlertid ikke noe av, og Hydro valgte å fortsette sitt engasjement.

- StatoilHydro og Hydro vil samarbeide for å framskaffe dokumentasjonen og informasjonen som er nødvendig for å få alle fakta på bordet i denne saken, skriver Hydro i en pressemelding.

Reiten vil ikke kommentere hvem som skal granske saken.

Politiet tause

Ifølge Hydro er Økokrim informert om den mulige korrupsjonen. Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrims korrupsjonsteam vil imidlertid ikke fortelle om den ferske saken er gjenstand for etterforskning.

- Det kommenterer vi ikke, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

- Er det tatt formelle etterforskningsskritt i saken?

- Det har vi ingen kommentar til.

Avviste problemer

Ifølge Dagens Næringsliv sa Hydros konsernsjef Eivind Reiten i forbindelse med Statoils korrupsjonsskandale i Iran i 2003 at selskapet ikke hadde informasjon som skulle tilsi at selskapet måtte gå gjennom sine konsulentavtaler i forbindelse med sin internasjonale olje- og gassvirksomhet.

Dette måtte han altså bite i seg i dag.

På pressekonferansen understreket Reiten at han ikke hadde inngående kjennskap til Libya-problematikken da dette skjedde før hans tid i Hydro.

Etter at dette kom fram vil Hydro også gå gjennom andre konsulentavtaler for å finne ut om noe kan være i strid med regelverket.

- For oss er det veldig viktig å ikke reise tvil om at når noe kommer opp så setter vi på alle lyskastere for å finne ut av hva som kan ha skjedd, sier Reiten.

Etter å ha stått skolerett for pressen mandag morgen reiste Eivind Reiten rett til Bergen for å delta på den store sammenslåingen sammen med resten av StatoilHydro. Det børsnoterte selskapet er et av de femti største i verden innen olje og gass.

<B>VALGTE Å INFORMERE:</B> Hydros konsernsjef Eivind Reiten holdt i morges en kort pressekonferanse om korrupsjonsmistanken, som stammer fra før hans tid i sjefsstolen.
<B>STORE I LIBYA:</B> Norsk Hydro har vært i Libya i mange år allerede. Bildet viser anlegget på Mabruk-feltet 800 kilometer øst for Tripoli, der Hydro er deleier. Nå vil Statoil også gjerne inn i Libya. Selskapet kommer trolig til å by på de nye leteblokkene libyske myndigheter skal legge ut.