Korrupsjonsmistanke mot FN-ansatte

Fire ansatte hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Kenya er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser for å sende flyktninger til vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire medarbeiderne, en italiener og tre kenyanere, skal ha krevd opptil 45 000 kroner for å sende en flyktning til ettertraktede steder som USA, Canada og Australia.

Paul Strömberg, talsmann for UNHCR, sier de tre kenyanerne har blitt flyttet til andre avdelinger, mens italieneren ikke fikk fornyet kontrakten sin. Alle fire er under etterforskning.

- Vi tar disse anklagene alvorlig og vi ønsker å komme til bunns i saken, sier Strömberg.

Amerikanske myndigheter anser også saken for å være alvorlig og Tom Hart, talsmann for den amerikanske ambassaden i Nairobi, sier de har hentet etterforskere fra innvandringspolitiet for å hjelpe FN med undersøkelsene.

UNHCR har flyttet 17 000 flyktninger fra Nairobi de siste to årene, flesteparten av disse til USA. Det er ukjent hvor mange som betalte bestikkelser for turen.

- Vi er ikke bekymret for dem som urettmessig er kommet inn i USA. Problemet er alle de legitime kandidatene som kanskje må ha tydd til bestikkelser for å komme så langt i prosessen, sier Hart.

Det er rundt 200.000 flyktninger i Kenya, for det meste somaliere og sudanere. Kenya vil imidlertid ikke integrere flyktningene, og deres muligheter er derfor få. Strömberg mener bestikkelsene viser hvor desperate flyktningene er.

(NTB)