Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nigeria-båtene:

Korrupsjonssaken vokser

Etterforsker utbetalinger til nigerianere. Enda en brite er arrestert.

NIGERIABÅT: Det tidligere norske marinefartøyet KNM Horten ligger til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Senere seilte det til Nigeria. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NIGERIABÅT: Det tidligere norske marinefartøyet KNM Horten ligger til kai i den engelsk havnebyen Ramsgate. Senere seilte det til Nigeria. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I koordinert aksjon slo britisk politi og Økokrim til mot Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og flere andre adresser i Norge og i England 20. januar i fjor. Orlogskapein Bjørn Stavrum, som siden er blitt tiltalt for grov korrupsjon, ble arrestert denne dagen og det ble også to briter som er sentrale i det britiske selskapet CAS Global.

CAMPINGPLASS: Her har det britiske selskapet CAS Global kontorer. I januar i fjor gjennomførte britisk politi en razzia her og arresterte to personer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
CAMPINGPLASS: Her har det britiske selskapet CAS Global kontorer. I januar i fjor gjennomførte britisk politi en razzia her og arresterte to personer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Økokrim er stort sett ferdige med sin etterforsking og mener at Stavrum blant annet tok i mot 154 853 dollar (rundt 1,2 millioner kroner) i to korrupte utbetalinger fra britene.

Men i Storbritania etterforsker politiet fortsatt handelen med de norske marinefartøyene, og der vokser saken.

- Våre undersøkelser har avdekket flere potensielt korrupte utbetalinger som involverer Nigeria. Og også disse utbetalingene gjelder salget av de norske marinefartøyene, sier en av de britiske etterforskerne til Dagbladet.

I tråd med britisk tradisjon ber etterforskeren om å ikke bli navngitt.

Han forteller at de har et utstrakt samarbeid med både norske Økokrim og det nigerianske politiet for økonomisk kriminalitet (EFCC).

HÅNDGEMENG: Slik ble tidligere NIMASA-direktør Patrick Akpobolokemi arrestert. Video: The Nigerian Times Vis mer

Menneskejakt

I Nigeria er rettssaken mot Patrick Akpobolokemi alt i gang. Den tidligere toppsjefen for det nigerianske kystverket Nimasa var Forsvarets gjest på Haakonsvern marinebase i Bergen før han handlet sju fartøy. Nå er han fengslet og tiltalt i en korrupsjonssak som beløper seg til tilsvarende en kvart milliard kroner.

Og den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, som anklages for å ha stukket unna over én milliard kroner, er fortsatt på rømmen. Store politistyrker og Nigerias hær jakter nå i det uframkommelige Niger-deltaet på mannen som er den reelle kjøperen av marinefartøyene fra Norge.

- Denne saken omfatter flere former for potensielt korrupte utbetalinger. Det omfatter også såkalte «kickbacks». Vi føler vi har en robust sak, sier den britiske etterforskeren til Dagbladet.

Alvorlig kriminalitet

«Kickbacks» brukes til å beskrive tilbakebetalinger der en selger returnerer deler av salgssummen til personer som representerer kjøper.

- Det å bestikke offentlig ansatte er veldig alvorlig kriminalitet både i Norge og her i Storbritania. Dette er en stor og alvorlig sak, sier han.

Politietterforskeren forteller at de har arrestert ytterligere en mann i løpet av etterforskingen. Det skal dreie seg om en britisk statsborger i 30-årene som ble arrestert i sitt hjem i vest-London 12. januar i år. Dermed har totalt fire personer blitt arrestert i saken.

Etterforskeren vil ikke si noe mer om hvordan de tror korrupsjonen er organisert eller om størrelsen på den korrupsjonen som retter seg mot Nigeria. Men han bekrefter at saken de etterforsker er innenfor det samme sakskomplekset som allerede er kjent gjennom Dagbladets avsløringer.

DETTE ER SAKEN: Den grumsete suppa av forsvarets tabber forklart på fem minutter. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Forledet

I en serie artikler siden juni 2014 har Dagbladet avslørt hvordan Forsvaret solgte sju marinefartøy til den tidligere krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo i Nigeria. Den tidligere amerikanske ambassadøren til Nigeria, John Campbell, har sagt at båtene fra Norge gjorde Tompolo til den sterkeste maritime maktfaktoren i Nigeria. Etter det Dagbladet kjenner til at de sju båtene nå i arrest hos nigerianske myndigheter.

SLIK FORKLARER: - Jeg har ikke kommet hit for å renvaske meg. Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg, og at jeg har gjort uheldige valg underveis, sa orlogskaptein Bjørn Stavrum i høringen om salgsrotet i Forsvaret, torsdag 26.11.15 Vis mer

Forsvaret hevdet lenge at de solgte båtene til britiske CAS Global, men i sommer ble orlogskaptein Bjørn Stavrum også tiltalt for å ha forledet Utenriksdepartementet med denne informasjonen. Økokrim mener å kunne bevise at det var klart at båtene skulle til Nigeria da de ble eksportert.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan nigerianske representanter ble invitert av Forsvaret for å inspisere båtene før de kjøpte dem.

Ved å forlede UD til å tro at båtene skulle til Storbritannia, fikk han UD til å konkludere med at eksportlisens ikke var nødvendig. All eksport av våpen og militært utstyr til konfliktområder, eller land der krig truer krever lisens. Hadde UD visst at båtene skulle til Nigeria, hadde det trolig ikke blitt gitt lisens.

Ingen fra CAS Global har besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!