Nigeria-båtene:

Korrupsjonssiktede briter nekter å vitne

Engelskmennene, som Økokrim mener betalte bestikkelser da de kjøpte Forsvarets krigsskip, sier nei til å komme og forklare seg i norsk rett.

I STORTINGET:  Da pensjonert orlogskaptein Bjørn Stavrum forklarte seg for Stortingets kontrollkomité i 2015 var han åpen på at han hadde gjort feil han angrer på. Her hilser han på representant Gunvor Eldegard (AP)
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I STORTINGET:  Da pensjonert orlogskaptein Bjørn Stavrum forklarte seg for Stortingets kontrollkomité i 2015 var han åpen på at han hadde gjort feil han angrer på. Her hilser han på representant Gunvor Eldegard (AP) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I morgen starter rettssaken mot pensjonert orlogskaptein Bjørn Stavrum (59). Hele fem uker er satt av til å avklare om offiseren var korrupt da han i 2013 mottok drøyt 900 000 kroner (154 853 dollar) fra de som formidlet salget av seks missiltorpedobåter (MTB-er) og støtteskipet KNM Horten til en tidligere krigsherre i Nigeria.

Salgene ble formidlet av selskapet CAS Global, som har tilhold på en campingplass i Surrey vest for London. Økokrim har henvendt seg til britene og bedt dem stille som vitner i den norske saken, men fått «nei».

- Vi ønsket at de skulle stille siden de er de sentrale personene som vi mener har betalt bestikkelsene, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle til Dagbladet.

I Storbritania er britene selv under etterforsking, siktet for korrupsjon. Og som siktet i en straffesak har de rett til å avvise å vitne i det samme sakskomplekset.

- Vi kan ikke gi en garanti for at det de sier i Norge, ikke blir brukt mot dem i den engelske saken, sier Stanghelle.

Kan nekte

Bjørn Stavrum skulle også gjerne sett at britene tok turen til Norge. Etter det Dagbladet kjenner til har Stavrum i politiavhør forklart at pengene han fikk fra England var et lån. Dagbladet er kjent med at britene i sine avhør med britisk politi har sagt mye av det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer