Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonssiktede Jo Lunder: - Ingen nordmenn har gjort noe kriminelt

Mener brev og dokumentasjon beviser hans uskyld i Vimpelcom-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg står uten jobb og har ingen verv i næringslivet. Det er på grunn av de grunnløse og misforståtte anklagene fra Økokrim, sa tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder i et følelsesladd innlegg under høringen i Stortinget Kontroll- og konstitusjonskomité.

«Sofistikert svindel» Han kalte korrupsjonen i Vimpelcom for en «sofistikert svindel» som det ikke var lett å oppdage, og mener en omfangsrik dokumentasjon som han har tilgang til i egenskap av siktet i saken, beviser at han er uskyldig.

 - Ingen nordmenn har gjort noe kriminelt eller kritikkverdig, sa Lunder i sin innledning før utspørringen begynte.

Han forteller at den samme ansatte i Vimpelcom som kom til Telenor med en bekymringsmelding i 2011, også gikk til Lunder personlig, og at Lunder deretter straks tok kontakt med sin konsernledelse om saken.

- Jeg sa: Bekymrer det ham så bekymrer det meg.

- Stolte på råd Han fikk deretter inn et amerikansk advokatfirma for å undersøke saken grundig. Også påstanden om at presidentdatteren i Usbekistan hadde fått pengene fra Vimpelcom ble ifølge Lunder undersøkt.

-De fant ikke noe grunnlag for å påstå det. De fant ikke ut av det, sier han.

- Når dette rådet kom, er det ikke så rart at en konsernsjef stoler på det, sier Lunder, og forklarer at han derfor godkjente transaksjonen da den kom til ham i midten av septemper 2011.

Også i 2012, da ny informasjon kom fram i offentligheten, gikk Lunder og Vimpelcom-ledelsen gjennom saken - og fant heller ikke da noe galt.

Først på slutten av 2013 begynte Vimpelcom-sjefen Lunder å innse at det var grunn til å anse dette som en korrupsjonssak, etter enda en granskning av et nytt advokatfirma.

- Vi var urolige, hva er dette for noe? Hvorfor dukker opp så mye informasjon om forhold som vi selv ikke har klart å avdekke?, forteller Lunder om det som skjedde.

- Jeg tror nesten dette var umulig å avdekke, sier Lunder, som ikke trodde Telenor kunne ha gjort noe som kunne ha bidratt til å få korrupsjonen fram i lyset tidligere.

«Heldig» avbrudd I formiddag var det Deloittes granskere av Telenors befatning med saken som var i ilden.

Ingebret G. Hisdal gjentok kritikk fra Deloitte-rapporten av at en bekymringsmelding fra en varsler i 2011 stoppet opp hos finansdirektøren og den juridiske direktøren i Telenor.

-Telenor har kjent til dette, men det har ikke kommet til konsernsjefens bord, og derfor heller ikke til styret, sa Hisdal.

Abid Raja (V) fant det lite troverdig at daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, på grunn av et halvt års «heldig» avbrudd som Vimpelcom-styremedlem i 2011, dermed ikke fikk høre om korrupsjonssaken.

-Så skal man ha oss til å tro at det er troverdig at Baksaas ikke har hørt noe om dette, spurte han Hisdal i Deloitte.

Hisdal svarte bare kort at intervjuobjektene i Telenor har blitt forelagt intervjuene.
- Og de har signert, sa Hisdal, som ikke hadde holdepunkter til å tvile på sannhetsgehalten.

Hans kollega Anne Helsingeng erkjente at granskerne bare har en fragmentarisk innsikt i hva som har skjedd i Vimpelcoms styre, blant annet på grunn av det amerikanske børsreglementet og fordi Telenors styremedlemmer i Vimpelcom har taushetplikt.

Hun og Hisdal måtte tåle kritikk fra Per Olaf Lundteigen av at rapporten er på engelsk - «er ikke dette rimelig arrogant? »- men forsvarte seg med at engelsk er Telenors konsernspråk og rapporten ble bestilt på engelsk. Deloittes granskning har blitt stilt spørsmålstegn ved, fordi den ble bestilt av Telenor, men de to granskerne avviste å ha blitt utsatt for noen form for press fra selskapets side.
 
Konsulentfirmaets granskning konkluderte med kritikk for måten varslinger om korrupsjonen i Vimpelcom har vært håndtert internt i selskapet, og at det tok for lang tid før informasjonen ble brakt videre til tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, styret og næringsminister Monica Mæland.

Anne Helsingeng redegjorde i dag for en rekke begrensninger og føringer i Deloittes arbeid, blant annet på grunn av Telenor-ansattes taushetsplikt i egenskap av Vimpelcom-styremedlemmer, og at Vimpelcom er børsnotert og underlagt amerikansk regelverk.

Intern strid Telenor-deleide Vimpelcoms korrupsjonsutbetalinger til en diktator-datter i Usbekistan er bakgrunn for dagens høring, hvor det i forkant har kommet fram sterke motsetninger mellom Høyre-representant og nestleder i komiteen Michael Tetszchner og komiteleder Martin Kolberg.

Etter en tidligere høring om samme sak i januar 2015, vil komiteen komme til bunns i hvor godt - eller dårlig - Telenor-toppene har holdt næringsminister Monica Mæland informert om saken, og om Mæland har gjort det som kan forventes av henne.

Like stor interesse er det nå omkring den indre striden i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der har Michael Tetszchner skarpt kritisert komitélederen Martin Kolbergs iver etter å granske forhold i Telenor.

UTEN JOBB: - Jeg står uten jobb og har ingen verv i næringslivet. Det erpå grunn av de grunnløse og misforståtte anklagene fra Økokrim, sa tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder i et følelsesladd innlegg under høringen i Stortinget Kontroll- og konstitusjonskomité.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTEN JOBB: - Jeg står uten jobb og har ingen verv i næringslivet. Det erpå grunn av de grunnløse og misforståtte anklagene fra Økokrim, sa tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder i et følelsesladd innlegg under høringen i Stortinget Kontroll- og konstitusjonskomité.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
GRANSKERE:  Ingebret G. Hisdal og Anne Helsingeng, fra Telenors innleide granskere Deloitte, stilte opp i dagens høring om VimpelCom-saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRANSKERE: Ingebret G. Hisdal og Anne Helsingeng, fra Telenors innleide granskere Deloitte, stilte opp i dagens høring om VimpelCom-saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
I KOMITEEN: Jette F. Christensen (Ap) sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og er med på å behandle Vimpelcom-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I KOMITEEN: Jette F. Christensen (Ap) sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og er med på å behandle Vimpelcom-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!