Korrupsjonssiktede Jo Lunder løslates

Ikke skjellig grunn til mistanke, slår lagmannsretten fast.

ETTER AVHØR I FORRIGE UKE: Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim torsdag 5. november. Foto. NINA HANSEN
ETTER AVHØR I FORRIGE UKE: Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim torsdag 5. november. Foto. NINA HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Borgarting lagmannsrett forkastet i kveld Økokrims anke og stadfestet dermed Oslo tingretts kjennelse om å løslate korrupsjonssiktede Jo Lunder fra politiets varetekt. Det opplyser Lunders forsvarer, advokat Cato Schiøtz, til Dagbladet klokka 20.

- Lagmannsretten slår fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Det betyr at det ikke er holdepunkter for at Lunder forsto, burde ha forstått, eller lukket øynene for det aktuelle forholdet, siet Schiøtz til Dagbladet.

«Lagmannsrettens flertall — bestående av lagdommer Anne Ellen Fossum og lagdommer Tonje Vang — har under tvil kommet til at anken forkastes», heter det i kjennelsen, som altså ikke var enstemmig.

Dermed settes etter alt å dømme den tidligere Vimpelcom-sjefen fri i løpet av kvelden, nesten seks døgn etter han ble pågrepet på Gardermoen sist onsdag.

Schiøtz var i kveld svært godt fornøyd med utfallet i lagmannsretten, som han betegner som en «2-1-seier».

- Det er veldig uvanlig at man i fengslingsspørsmål slår fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke. Det vanlige også ved løslatelser er gjerne en vurdering av bevisforspillelsesfaren, sier forsvareren til Dagbladet.

Økokrim begjærte Lunder varetektsfengslet i to uker av hensyn til bevisforspillelse, men har nå altså fått avslag i to rettsinstanser. 

Schiøtz hadde i 20-tida ennå ikke rukket å meddele klienten den gode nyheten.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser etter kjennelsen.

Iverksatte ekstern vurdering Oslo tingrett slo fredag fast at det, under tvil, ikke var skjellig grunn til mistanke mot Lunder, men Økokrim anket avgjørelsen.

Det skjedde selv om det er på det rene at Lunder ga klarsignal til det Økokrim mener var en bestikkelse på 30 millioner dollar til et selskap kontrollert av den usbekiske president-datteren Gulnara Karimova

Lunder godkjente de aktuelle utbetalingene, men kan i straffesaken bli reddet av han håndterte en intern korrupsjonsalarm ved å be eksterne rådgivere gjennomgå Takilant-avtalen. Ifølge Dagens Næringsliv besto den eksterne rådgivningen av en vurdering fra et stort amerikansk advokatfirma. Avtalen ble gjennomført, med ryggdekning i rådgivernes konklusjoner.

Lunder ble pågrepet på Gardermoen og siktet for medvirkning til grov korrupsjon onsdag i forrige uke. 54-åringen informerte i mars i år om at han etter eget ønske gikk av som sjef i det globale telecom-selskapet. 

Dagbladet. no kommer med mer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram