Korrupsjonssiktede Jo Lunder til Baksaas: «Ikke noe å bekymre seg for»

- Snakket med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas om Vimpelcom-saken flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hatt et møte med Svein Aaser om denne saken. Han satte seg på et fly og kom ned til Amsterdam og ville høre om saken, forteller korrupsjonssiktede Jo Lunder under dagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Vimpelcom-saken.

- Jeg lurer på om det kan ha vært tidlig i 2013, sier han.

Baksaas-samtaler Aaser var tidligere styreleder i Telenor, men måtte gå etter at næringsministeren var misfornøyd med håndteringen av Vimpelcom-saken.
Også tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ble orientert.

- Jeg har hatt flere samtaler med Baksaas om denne saken, sier Lunder.

- Hver gang har jeg sagt: Transaksjonen er gjort i henhold til anti-korrupsjonreglementet.Det er ikke noe å bekymre seg for, sier Lunder.

Han tror ikke han har hatt samtaler med Baksaas før saken sprakk i media.
- Det må ha vært sent på høsten 2012, etter at saken sprakk i media, sier Lunder, og sikter til det svenske TV-programmet Uppdrag Granskning som omtalte en beslektet korrupsjonssak med TeliaSonera hvor den samme presidentdatteren mottok bestikkelser.

Komité-strid Telenor-deleide Vimpelcoms korrupsjonsutbetalinger til en diktator-datter i Usbekistan er bakgrunn for dagens høring, hvor det i forkant har kommet fram sterke motsetninger mellom Høyre-representant og nestleder i komiteen Michael Tetszchner og komiteleder Martin Kolberg.

Konsulentfirmaet Deloittes granskning konkluderte med kritikk for måten varslinger om korrupsjonen i Vimpelcom har vært håndtert internt i selskapet, og at det tok for lang tid før informasjonen ble brakt videre til tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, styret og næringsminister Monica Mæland.

Etter en tidligere høring om samme sak i januar 2015, vil komiteen komme til bunns i hvor godt - eller dårlig - Telenor-toppene har holdt næringsminister Monica Mæland informert om saken, og om Mæland har gjort det som kan forventes av henne.

Like stor interesse er det nå omkring den indre striden i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der har Michael Tetszchner skarpt kritisert komitélederen Martin Kolbergs iver etter å granske forhold i Telenor.

20160527: Tidligere administrerende direktør i VimpelCom, Jo Lunder, forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20160527: Tidligere administrerende direktør i VimpelCom, Jo Lunder, forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer