Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonssiktet politiker snakker om sponsorstøtte

Jan Sverre Stray, som er siktet for grov korrupsjon i Bergen, sier at pengeoverføringen var en helt ordinær sponsorstøtte til et arrangement for Vennebyen i Vestlandshallen.

FORSVARER: Forsvarsadvokat Rolf Knudsen sier at Høyrepolitikeren mener at pengeoverføringen er en helt kurant sponsorstøtte til et arrangement.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FORSVARER: Forsvarsadvokat Rolf Knudsen sier at Høyrepolitikeren mener at pengeoverføringen er en helt kurant sponsorstøtte til et arrangement. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Forsvarsadvokat Rolf Knudsen har hatt en lang telefonkonferanse med sin klient i dag.

Han sier til Dagbladet at  den store mediedekningen de siste to dagene har vært en enorm påkjenning for Høyre-politikeren Jan Sverre Stray (59).

Håper på løslatelse - Det hadde gått noen dager siden han ble pågrepet og fengslet uten at det var noen oppslag i media. Vi hadde et håp om at det skulle vedvare noen dager til, men slik ble det ikke. Min klient ønsker å bidra med alt han vet slik at alle spørsmål blir avklart så raskt som mulig. På den måten kan han forhåpentligvis også bli løslatt raskt, sier Rolf Knudsen.

Han understreker at Høyre-politikeren ikke har mottatt penger til seg selv.

- Ukomplisert sponsorstøtte - Ingen penger har gått til ham personlig. Det er i alle fall ingen som har påstått det. Han ser på denne saken som en helt kurant sponsoroverføring og ikke midler for å påvirke en politisk prosess. Han mener altså at pengeoverføringen som politiet snakker om er en helt ukomplisert sponsorstøtte til et arrangement som ble avholdt i Vestlandshallen i fjor. Han bestrider både det objektive og subjektive grunnlaget i siktelsen, sier Knudsen.

Klienten hans har foreløpig ikke tatt stilling til om han vil anke fengslingskjennelsen fra Bergen tingrett. Stray ble varetektsfengslet i fire uker sist tirsdag.

- Vi har valgt å avvente dette med anke og ønsker at min klient skal komme til et nytt avhør. Jeg mener at bevisforspillelsesfaren er klart svekket etter de siste dagenes medieoppslag. Hvis politiet mener at det fremdeles er bevisforspillelsesfare, vil nok fengslingskjennelsen bli prøvd ved en anke, sier forsvarsadvokat Rolf Knudsen.

Høyre-politikeren, som sitter i Bergen bystyre, ble pågrepet etter et gjennomlesningsavhør mandag. Han satt et døgn i politiarresten før han ble framstilt for varetektsfengsling tirsdag. Deretter ble han overført til en varetektscelle i Bergen fengsel.

Likviditetsproblemer I avhør har 59-åringen bekreftet at han kjenner de to forretningsmennene som også er siktet i saken.

- Han kjenner dem, slik jeg har forstått det, utelukkende fra profesjonell sammenheng, sier forsvarsadvokat Rolf Knudsen.

Dagbladet er kjent med at selskapet som er blitt sponset har slitt med store likviditetsvansker. Samtidig skal det være klart at de to siktede forretningsmennene lenge har hatt vanskeligheter med å få regulert et tomteareal som de besitter i bydelen Åsane i Bergen.

Creacon Entertainment og Creacon Productions er driftselskaper for Vennebyen. I våres måtte selskapene kutte om lag 40 prosent av staben i Bergen. Vennebyen hadde et stort arrangement for barn i Vestlandshallen i fjor. Det er dette arrangementet som skal ha blitt sponset av de to forretningsmennene. Ingen av disse selskapene er mistenkt for noe straffbart.

Korrupsjonssiktet politiker snakker om sponsorstøtte

Jan Sverre Stray er styremedlem i Creacon International Holding og aksjonær i selskaper som er tilknyttet Vennebyen.

- Over 100 000 kroner Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier at pengene er fakturert og overført til et selskap som avholdt et stort barnearrangement i Vestlandshallen i fjor.

- Vi snakker om et beløp som er over 100 000 kroner. Det, sammen med flere andre forhold, gjør at korrupsjonen blir grov. Den siktede politikeren har en posisjon som gjør at forholdet også blir grovt, sier Mevatne.

Han sier at det gjenstår mye etterforskning.

- Vi ser om det har vært ytterligere kontakt mellom de siktede i saken. Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at det har vært flere pengeoverføringer, men vi må undersøke dette grundig, sier Ole Bjørn Mevatne.

Daglig leder Harold Sletten i Creacon sier at politiet har fått tilgang til selskapets servere.

STORT ARRANGEMENT: Det var her i Vestlandshallen at det ble avholdt et stort arrangement i fjor. Det skal ha blitt sponset av to forretningsmenn. Foto: Leif Stang
STORT ARRANGEMENT: Det var her i Vestlandshallen at det ble avholdt et stort arrangement i fjor. Det skal ha blitt sponset av to forretningsmenn. Foto: Leif Stang Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling