Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonssiktet rådmann får fortsette

Sigmund Johnsen skal ha lånt leilighet gratis og deretter kjøpt den under takst av kommunens forretningspartner. Han skal også ha gitt en sjefsstilling til en venn.

FÅR FORTSETTE: Til tross for at han blir politietterforsket for grov korrupsjon som rådmann i Rana kommune, fortsetter han i jobben i morgen. Foto: Rana kommune
FÅR FORTSETTE: Til tross for at han blir politietterforsket for grov korrupsjon som rådmann i Rana kommune, fortsetter han i jobben i morgen. Foto: Rana kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av januar ble det kjent at rådmann Sigmund K. Johnsen i Rana kommune fikk permisjon med lønn til 8. mars. I dag besluttet et splittet formannskap at han får fortsette i jobben - til tross for at han politietterforskes for grov korrupsjon.

I tillegg til at han blant annet blir etterforsket for å ha lånt ferieleilighet gratis i Tyrkia og kjøpt en leilighet privat av en av kommunens forretningsforbindelser for 300 000 kroner under takst, vurderer kontrollutvalget i kommunen å granske rådmannen på nytt, etter at han skal ha ansatt vennen Bjørn Bech-Hanssen som teknisk sjef uten å lyse ut stillingen.

Tidligere har kommunens kontrollutvalg sagt at både Tyrkia-ferien og rådmannens leilighetskjøp er i konflikt med kommunens etiske krav til ansatte.

Bech-Hanssen blir også etterforsket, men for simpel korrupsjon, fordi han var med Johnsen på ferieturen til Tyrkia sist sommer. Forretningsforbindelsen som lånte ut leiligheten og solgte den under takst til Johnsen, Cafer Karan, er også siktet for grov korrupsjon. Kommunen har betydelige forretningsforbindelser med Karan. Blant annet leier kommunens flyktningtjeneste leiligheter av ham.

Grov svikt Allan Rognan i kontrollutvalget har nylig gjort en undersøkelse der de har funnet ut hvordan kommunen bruker av fellesskapets midler knyttet til representasjon. Undersøkelsen avslører at det har blitt brukt over en million kroner på restauranter og hotell i fjor - uten at det kan dokumenteres hvordan pengene ble brukt.

- Jeg trodde ikke det var mulig med en så grov svikt. Dette er en veldig alvorlig sak og det er utrolig at det ikke finnes systemer i en så stor organisasjon som Rana kommune som fanger opp dette, sier Rognan til Rana Blad.

- Riktig å komme tilbake på jobb Men den korrupsjonssiktede rådmannen gleder seg til å komme tilbake på jobb i morgen.

- Når det nå ser ut til at politiets etterforsking trekker i ut i alle fall et par månder til, finner jeg det riktig å komme på jobb. Det gleder jeg meg til, sier Johnsen til Rana Blad.

Da han søkte permisjon i slutten av januar begrunnet han det med at det ville bli vanskelig for ham å fungere i stillinga som rådmann, og at han i påvente av etterforskningen fant det riktig å søke om permisjon.

Johnsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Beklagelig Kai Henriksen (H) fremmet forslaget om å suspendere rådmannen, og sier til NRK Nordland at han er skuffet over at forslaget ble nedstemt.

- Dette er beklagelig. Rådmannen burde vært suspendert inntil etterforskningen har avklart hans forhold ut fra korrupsjonsanklagen. Dette fordi denne korrupsjonssaken handler om kommunens forretningsdrift, hvor rådmannen er sentral, sier Henriksen.

Rana kommune var del av Terra-skandalen som involverte meglerhuset Terra Securuties og nordlandskommunene Narvik, Hemnes og Hattfjelldal. Kommunene investerte lånte penger i amerikanske fondsprodukter med høy risiko. Da verdiene på investeringene sank høsten 2007 ble finansskandalen et faktum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling