Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonsskandale ryster Tyrkias statsminister

Tre tyrkiske ministre har søkt avskjed etter at de er blitt trukket inn i en høyprofilert korrupsjonssak.

MASSIVT PRESS: Bildet viser Tyrkias statsminister (i midten), flankert av sin kone Emine Erdogan (t.h) og økonomiminister Zafer Caglayan (t.v) under en tale på Esenboga-flyplassen i Ankara i går kveld. Innenriksminister Muammer Guler og Caglayan har i dag trukket seg fra sine stillinger som følge av en korrupsjonsskandale. Foto: AP/NTB Scanpix
MASSIVT PRESS: Bildet viser Tyrkias statsminister (i midten), flankert av sin kone Emine Erdogan (t.h) og økonomiminister Zafer Caglayan (t.v) under en tale på Esenboga-flyplassen i Ankara i går kveld. Innenriksminister Muammer Guler og Caglayan har i dag trukket seg fra sine stillinger som følge av en korrupsjonsskandale. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalen ryster grunnen under Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Både Tyrkias innenriksminister, økonomiminister og miljøminister trakk seg onsdag i det som ser ut til å bli en stadig mer alvorlig korrupsjonsskandale.

Økonomiminister Zafer Caglayan meldte onsdag at han trekker seg, men betegnet samtidig korrupsjonsetterforskningen som har pågått den siste tiden, som et «skittent knep» mot regjeringen.

- Jeg trekker meg fra min post slik at sannheten kan komme fram, sa Caglayan.

Like etterpå meldte også innenriksminister Muammer Güler og miljøminister Erdogan Bayraktar sine avskjeder.

Alvorlig for Erdogan Bayraktar trekker også Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan inn i saken.

- Jeg mener at også statsministeren må trekke seg, sier Bayraktar til den private TV-kanalen NTV.

Korrupsjonsskandalen truer med å sende Erdogan ut i den verste stormen han har opplevd siden han kom til makten for over 11 år siden.

Etterforskningen har skapt splid mellom regjeringen og rettsapparatet og har også ført til at utenlandske investorers tillit har falt, ifølge tyrkiske tjenestemenn.

Statsministeren har svart med å anklage politiet for å bedrive «en skitten» etterforskning for å undergrave regjeringspartiet AKP, og med å gi et titall politisjefer sparken, blant dem politisjefen i Istanbul.

Sønner innblandet Ingen av de tre ministrene som onsdag trakk seg, er selv innblandet i korrupsjonsskandalen som har utfoldet seg i Tyrkia den siste tiden. Men alle ministrene har sønner som var blant 24 personer som ble pågrepet i forrige uke i forbindelse med korrupsjonsetterforskning mot den statseide banken Halkbank.

Også bankens direktør er tiltalt i saken etter at politiet fant et beløp som tilsvarer nærmere 30 millioner kroner, gjemt i en skoeske hjemme hos ham.

I tillegg etterforskes en rekke personer som er mistenkt for underslag, svindel og bestikkelser i forbindelse med offentlige anbud. (NTB)