KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA
KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIAVis mer

Korrupsjonstiltalt eks-sjef i Yara forsvarer skyhøye lederlønner

- Jeg kunne tjent ti ganger så mye i USA, sier Thorleif Enger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kunne tjent ti ganger så mye i USA, sier Yaras korrupsjonstiltalte tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

- Hadde jeg gått inn i et amerikansk eller kanadisk selskap, ville jeg tjent mellom fem og ti ganger det jeg hadde i Yara, sa Thorleif Enger i Oslo tingrett i dag, da han snakket om lønnsbetingelser i Yara.

- Ti-gangeren Det børsnoterte gjødselsselskapet har vært mye kritisert for saftige lønns- og bonusutbetalinger, men i følge Enger har han selv og resten av konsernledelsen vært svært moderate sammenliknet med internasjonale kolleger.

Han hadde selv i 2007 ei lønn på 4,7 millioner kroner, pluss bonus på 1,6 millioner. I tillegg realiserte han opsjonsgevinster på 8,5 millioner kroner. Han mener at dette er moderat sammenliknet med utenlandske sjefer i tilsvarende stillinger.

Enger har merket seg at tidligere Statoil-sjef Helge Lund gikk til et mindre selskap enn det han ledet tidligere, men fikk mer betalt.

- Jeg ser at Helge Lund gikk til et selskap som er mindre enn det han hadde i Norge, og tjener omtrent ti-gangeren. Dette er realiteter,. Man kan ønske seg noe annet, men dette må man forholde seg til, sa Enger.

- Sidrumpa Tidligere i dag sa Enger at det er skapt et bilde av Yara og kulturen i selskapet som han overhodet ikke kjenner seg igjen i.

Han har snakket om at Yara etter utskillelsen fra Hydro i 2004 fikk en gjeld som var så stor at selskapet ikke kunne kjøpe datterselskaper hundre prosent men i stedet inngikk partnerskap med andre aktører i bransjen og for eksempel kjøpte 50 prosent av et selskap.

Etter utskillelsen ble det nødvendig å få inn en ny type ledelse.
- Vi framsto som litt sidrumpa, forklarte han.

Blant dem han valgte å satse på, var hans nå medtiltalte tidligere konserndirektører Daniel Clauw, Kenneth Wallace og Tor Holba.

Ti mål Enger er opptatt av å korrigere bildet av Yara i offentligheten, og avviste at Yara-ledelsen var så opptatt av finansielle mål som kritikere har hevdet.

I retten i dag var han blant annet innom Yara Foundation som ble opprettet for å fremme landbruksutvikling i Afrika, og hvor Enger selv tok rollen som styreformann.

For å dokumentere at Yara ikke bare var finansielt orientert, viste Enger fram de ti målene som selskapet laget for å ha noe å måle seg opp mot.

Miljø og ansatte De seks første er likevel utpreget finansielle og økonomiske: Lønnsomhet, konkurransedyktighet, en balanse som ga en høy kredittrating («trippel B») hos kredittvurderingsbyråene, en kontantstrøm som tillot å utbetale 40-45 prosent i utbytte til aksjonærene, og en markedsandel i verden som skulle økes fra sju til ti prosent.

- De fire siste er knyttet til helt andre ting. Vi jobbet veldig mye med miljø og klima, sa Enger, og presenterte miljø, samfunnsansvar, ansattesikkerhet og ansattetilfredshet som de fire siste målene på lista.

- Dette var ikke et selskap som var primært finansielt orientert, mente Enger.

Han gikk i rette med Økokrim, som har lagt fram dokumenter som viser en dårlig rating for blant annet miljøvennlighet.

- Uetterrettelig Økokrim Enger hadde ulike forklaringer på dette, blant annet at Yara hadde unnlatt å svare på et spørsmål, og sa at ratingen i etterkant ble mye bedre. Han la fram interne eposter hvor det blant annet sto at «vi er grønnere enn de fleste selskaper».

Enger hadde lite sans for at Økokrim har gjort et stort poeng av den dårlige ratingen, og samtidig skal ha kjent til forklaringen.
- Jeg synes det viser en mangel på etterrettelighet fra Økokrims side å presentere et slikt bilde, sa Enger.

Han angrep også tall som antydet et korrupsjonsomfang i det globale selskapet som han mente var totalt urealistisk og beskrev et selskap som var opptatt av tiltak og forholdsregler mot korrupsjon.

- Skåret høyt Enger la fram flere rangeringer hvor Yara skåret høyt på rapportering om miljø, sosiale standarder og antikorrupsjonsarbeid, blant annet Storebrands rating for bærekraft.

- I sum mener jeg at vi hadde en meget høy standard i vårt arbeid rundt eierstyring, samfunnsansvar, etiske retningslinjer og kravoppfyllelse, sa han.

- Etter mitt skjønn skåret vi veldig høyt og hadde en god strategi i forhold til industribedrifter som det er var naturlig for oss å sammenlikne oss med, mente Thorleif Enger.