Korrupsjonstiltalt eks-sjef i Yara forsvarer skyhøye lederlønner

- Jeg kunne tjent ti ganger så mye i USA, sier Thorleif Enger.

KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA
KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kunne tjent ti ganger så mye i USA, sier Yaras korrupsjonstiltalte tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

- Hadde jeg gått inn i et amerikansk eller kanadisk selskap, ville jeg tjent mellom fem og ti ganger det jeg hadde i Yara, sa Thorleif Enger i Oslo tingrett i dag, da han snakket om lønnsbetingelser i Yara.

- Ti-gangeren Det børsnoterte gjødselsselskapet har vært mye kritisert for saftige lønns- og bonusutbetalinger, men i følge Enger har han selv og resten av konsernledelsen vært svært moderate sammenliknet med internasjonale kolleger.

Han hadde selv i 2007 ei lønn på 4,7 millioner kroner, pluss bonus på 1,6 millioner. I tillegg realiserte han opsjonsgevinster på 8,5 millioner kroner. Han mener at dette er moderat sammenliknet med utenlandske sjefer i tilsvarende stillinger.

Enger har merket seg at tidligere Statoil-sjef Helge Lund gikk til et mindre selskap enn det han ledet tidligere, men fikk mer betalt.

- Jeg ser at Helge Lund gikk til et selskap som er mindre enn det han hadde i Norge, og tjener omtrent ti-gangeren. Dette er realiteter,. Man kan ønske seg noe annet, men dette må man forholde seg til, sa Enger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.