Korrupsjonstiltalt raste mot politiet

En tidligere Statoil-ansatt skal ha mottatt over 900 000 kroner i bestikkelser fra firmaet Idavoll. Men på rettssakens første dag slo den britiske statsborgeren knallhardt tilbake mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke kostet Statoil noen ting. De har tvert i mot tjent penger på meg. Hvis noen har skadet Statoils omdømme, så er det politiet, sa 53-åringen i Stavanger byrett i dag.

Økokrim har påvist at den tidligere avdelingslederen i Statoil fikk over 900 000 kroner inn på en hemmelig konto i Guernsey i løpet av en femårsperiode. Pengene kom fra ledelsen i Sandnes-selskapet Idavoll, via et stråselskap, et reisebyrå og til og med en engelsk pub.

Nektet

Mannen innrømmer at han har mottatt pengene og har godtatt at han ble avskjediget fra Statoil. Men han nektet i dag all straffeskyld, ettersom han mener at smøringen ikke var egnet til å skade oljeselskapet på noen måte. Derimot har politiets håndtering av saken ført til at Statoils omdømme er blitt skadet, mener den tidligere Statoil-mannen.

Den andre tiltalte, også han britisk statsborger, er den tidligere sjefen og hovedaksjonæren i Idavoll. Han er tiltalt for medvirkning til grov utroskap, men nekter enhver straffeskyld.

Risikerer seks år

Briten hevder at han delvis ikke visste om utbetalingene, og delvis ble presset av den hovedtiltalte til å fortsette med bestikkelsene.

Det er kalt inn 55 vitner til denne saken, som Stavanger byrett regner med å bruke ti dager på. Strafferammen for grov økonomisk utroskap er seks års fengsel.