Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korrupt eiendomssjef må sone

Tidligere eiendomssjef Bjørn Harald Haugseth ved Ullevål Universitetssykehus er dømt til to år og tre måneders fengsel for grov korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Haugseth anket dommen på stedet da den ble forkynt i Oslo tingrett i formiddag.

Avisavsløring

Bakgrunnen er Aftenpostens opprulling av daværende eiendomssjef på Ullevål universitetssykehus, Bjørn Haugseths, tette forhold til leverandører.

Avisa har avslørt hvordan Haugseth kastet ut en entreprenør med lovlig kontrakt på Ullevål, for å hyre inn en konkursrytter som Haugseth også hyret inn gang på gang i sin tidligere jobb i NSB Eiendom/Rom Eiendomsutvikling. Økokrim bygget tiltalene på en rekke såkalte «pay-backs» til Haugseth.

Den tidligere eiendomssjefen sto tiltalt for å ha mottatt penger, smøreturer, byggevarer og møbler som motytelser for oppdrag.

Streng straff

Oslo tingrett fant ingen formildende omstendigheter, snarere tvert i mot. I dommen heter det:

«I skjerpende retning vises til at han domfelles blant annet for overtredelse av det nye straffebudet mot grov korrupsjon med en strafferamme på 10 års fengsel. Strafferammen er høynet fra 6 år, som er strafferammen for de øvrige grove formuesforbrytelsene. Lovgiver markerer således korrupsjon som det mest straffverdige av slike lovbrudd, og gir et tydelig signal om at de ønsker straffskjerpelser. Retten mener det er viktig å følge opp dette, og viser til korrupsjonens sterkt samfunnsskadelige natur.»

En entreprenør ble dømt til syv måneders fengsel for forhold knyttet til den samme saken. Straffen ble betydelig redusert på grunn av mannens tilståelse.

En annen person ble dømt til 90 dagers fengsel for utroskap ved korrupsjon.

Begge disse har valgt å ta betenkningstid i forhold til en eventuell anke.