Korrupt olje

- Norske oljeselskaper sinker den demokratiske utviklingen i arabiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et innlegg til artikkelen «Korrupsjonsmistanke i Hydro»

Da det ble funnet olje og gass i Nordsjøen, ble det opprettet et statlig oljeselskap, Statoil. Sammen med det halvstatlige Hydro ble de foretrukket ved lisenstildelingene. Stortinget ville ikke at de internasjonale oljeselskapene skulle få en for dominerende rolle. På dette tidspunktet var de kastet ut av Midt-Østen, og trengte nye jaktmarkeder. Selskapene var kjent for å få det som de ville, og for å bruke harde midler hvis de ikke gjorde det.  

De arabiske landene blir ofte kritisert for å henge etter i den demokratiske utviklingen. Oljeselskapene må ta sin del av skylden for det.

Ved bestikkelser, korrupsjon og egen evne til å trives godt sammen med statsledere så sant de ikke er folkevalgte, har de fra mellomkrigstida bidratt til å stabilisere bestialske regimer som kapper hendene av lommetyver og steiner kvinner for utroskap.

Å støtte disse diktatorene er også en støtte til forfølgelse og hard undertrykkelse av demokratisk opposisjon.

Nå er både Hydro og Statoil for lengst etablert internasjonalt i fattige land uten demokrati. Statoil innrømmet korrupsjon i Iran. De skulle betalte 115 millioner kroner til en mann fordi han hadde posisjoner i makthierarki uten en avtale om hva han skulle levere for pengene. Nå er det Eivind Reitens tur til å starte gransking av om Hydro har betalt betydelige summer for det samme i Libya. Saken ser ut til å være arvet fra det private oljeselskapet Saga, kjøpt i 1999.

Reiten har hatt mange år på å rydde opp, hvorfor dukker den først opp nå?

De som slåss for demokrati i arabiske land, har ikke kunnet regne med Statoil og Hydro.

LIBYA: - De som slåss for demokrati i arabiske land, har ikke kunnet regne med Statoil og Hydro, skriver Søbye i sin kommentar nedenfor. Bildet er av et oljefelt utenfor Tripoli i Libya. Foto: Scanpix
LIBYA: - De som slåss for demokrati i arabiske land, har ikke kunnet regne med Statoil og Hydro, skriver Søbye i sin kommentar nedenfor. Bildet er av et oljefelt utenfor Tripoli i Libya. Foto: Scanpix Vis mer