Korrupt olje

- Norske oljeselskaper sinker den demokratiske utviklingen i arabiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er et innlegg til artikkelen «Korrupsjonsmistanke i Hydro»

Da det ble funnet olje og gass i Nordsjøen, ble det opprettet et statlig oljeselskap, Statoil. Sammen med det halvstatlige Hydro ble de foretrukket ved lisenstildelingene. Stortinget ville ikke at de internasjonale oljeselskapene skulle få en for dominerende rolle. På dette tidspunktet var de kastet ut av Midt-Østen, og trengte nye jaktmarkeder. Selskapene var kjent for å få det som de ville, og for å bruke harde midler hvis de ikke gjorde det.  

De arabiske landene blir ofte kritisert for å henge etter i den demokratiske utviklingen. Oljeselskapene må ta sin del av skylden for det.

Ved bestikkelser, korrupsjon og egen evne til å trives godt sammen med statsledere så sant de ikke er folkevalgte, har de fra mellomkrigstida bidratt til å stabilisere bestialske regimer som kapper hendene av lommetyver og steiner kvinner for utroskap.

Å støtte disse diktatorene er også en støtte til forfølgelse og hard undertrykkelse av demokratisk opposisjon.

Nå er både Hydro og Statoil for lengst etablert internasjonalt i fattige land uten demokrati. Statoil innrømmet korrupsjon i Iran. De skulle betalte 115 millioner kroner til en mann fordi han hadde posisjoner i makthierarki uten en avtale om hva han skulle levere for pengene. Nå er det Eivind Reitens tur til å starte gransking av om Hydro har betalt betydelige summer for det samme i Libya. Saken ser ut til å være arvet fra det private oljeselskapet Saga, kjøpt i 1999.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer