MANGLERUD - OG HONDURAS:  Skikken med prestens askekors i panna på askeonsdag gjelder blant katolikker og andre kristne meingheter holdes i hevd over hele kloden - her fra årets seremoni 10. februar i San Miguel Arcangel-katedralen i Honduras' hovedstad Tegucigalpa. Som de gjorde i manglerud kirke i Oslo.  Foto: ORLANDO SIERRA, AFP/NTB Scanpix.
MANGLERUD - OG HONDURAS: Skikken med prestens askekors i panna på askeonsdag gjelder blant katolikker og andre kristne meingheter holdes i hevd over hele kloden - her fra årets seremoni 10. februar i San Miguel Arcangel-katedralen i Honduras' hovedstad Tegucigalpa. Som de gjorde i manglerud kirke i Oslo. Foto: ORLANDO SIERRA, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Korsene etset seg fast - presten glemte det han hadde lært i kjemitimen

Neste påske blander ikke Manglerud-presten vann og aske fra peisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jula varer helt til påske. Det gjelder i kristen skikk over hele kloden.

I Manglerud menighet i Oslo varer askekorset i panna nesten helt til påske også. I alle fall i år.

For under gudstjenesten selveste askeonsdag, i år 10. februar og alltid 40 dager før første påskedag, hadde sogneprest  Espen Andreas Hasle (43) glemt det han hadde lært i kjemitimene om syrer, baser og lut og sånt.

Det startet med at noen av «disiplene» i menigheten sendte presten selfies med brannsår i panna.

I siste nummer av menighetsbladet ber sognepresten om at kirkegjengere som har legeregninger etter vinterens påskeblot, tar kontakt.

Korsfestelse light
Dermed var veien kort til Vårt Land, som først forteller om en lettere form for «korsfestelse» i Manglerud menighet.

Nå, når det ser ut til å ha gått bra med alle kirkegjengerne som fikk tradisjonelt askekors i panna, kan sognepresten tillate seg å smile av den kjemiske bommerten.

- Jeg ville gjerne ta med denne tradisjonen fra min forrige prestejobb i Mortensrud. Der ble askekors-seremonien en fin inngang til fasten. Men da var det ikke jeg som lagde askeblandingen. Og jeg var ganske flink i kjemi på skolen. Men den delen av hjernen må ha koplet ut da jeg lagde korsblandingen her i Manglerud kirke, sier en lattermild sogneprest til Dagbladet.

Rett fra peisen
Hasle tok aske fra peisen, blandet med vann og dekorerte hele kveldsforsamlingen med askekors. Da de første meldingene kom om sår og kløe hos kirkegjengere, kom sognepresten i hu sin gamle kjemikunnskap:  aske pluss vann blir lut.

- Originalt for et par tusen år siden var det aske fra palmekvister som ble brukt. Men jeg fyrer med bjørk og or, og nå skjønner jeg at den asken blir til lut sammen med vann.

- Har det kommet noe positivt ut av den sviende lutsmørja ?

- Menigheten har fått en lærerik inngang til fasteperioden. Og så er det jo ikke så mange som ikke vet nå at vi har gudstjenester i Manglerud kirkle hele påsken.

Tuja og sitronbrus
- Blir det askekors på Manglerud neste år også ?

- Jeg håper da det. Men det blir en annen oppskrift. Enten blir det bare aske eller aske med olivenolje istedenfor vann. Det skal verken bli syre eller lut, sier en kjemioppdatert sogneprest til Dagbladet.

Den katolske kirke kommer med to andre tips til Vårt Land: bruk aske fra brent tuja. Den tåler å blandes med vann eller sitronbrus uten at askekorsene etser seg fast i panna.