Korsettet er kastet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kriminalromanen «The Hollow Man» fra 1935 beskriver forfatteren John Dickson Carr hvordan to mord blir begått nesten samtidig en sein vinterkveld i London: Først blir professor Charles Grimauds drept med revolver i sitt avlåste studerkammer av en mystisk, maskert skikkelse. Ingen har sett morderen komme ut døra. Og i snøen utenfor fins ingen spor.

BARE NOEN MINUTTER seinere blir en mann skutt i ei blindgate med den samme revolveren som drepte professor Grimaud. Det er vitner til hendelsen, men ingen av dem har sett noen avfyre våpenet. Folk tror derfor at en usynlig morder er på ferde, derav tittelen – «Den hule mannen». Men etter 200 sider kan Dr. Gideon Fell, en munter, øldrikkende amatørdetektiv, og hans venn, inspektør Hadley fra Scotland Yard rekonstruere det tilsynelatende umulige hendelsesforløpet. Mordgåten blir løst. Mysteriet får sin forklaring gjennom skarpsindige resonnementer og logiske slutninger.

I 1928, sju år før utgivelsen av «The Hollow Man», hadde den britiske teologen og krimforfatteren Ronald Knox formulert ti bud for den klassiske detektivfortellingen: Viktigst var at forbryteren måtte nevnes tidlig i beretningen, at alt overnaturlig skulle utelukkes. Detektiven kunne heller ikke bli «hjulpet av noen tilfeldighet» og «et uforklarlig innfall av intuisjon som viser seg å stemme» var heller ikke tillatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer