Korsfestet rottefoster

Er Morten Viskums kunst et fandens verk, eller er den et uttrykk for lidelseshistorien til de svakeste i samfunnet? 372 seljordinger har skrevet under på en protestliste mot rottekunsten, som nå kløyver kulturbygda Seljord i to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Multikunstneren Morten Viskum (35) er til nå mest kjent for sine bilder malt med en død menneskehånd. Prosjektet oppnådde eksplosiv omtale i fjor.

- Fandens verk

Denne sommeren er Viskum en av hovedutstillerne under den prestisjetunge sommerutstillingen i Seljord. Gjennomgangstema er døde rottefostre og kattunger på glass.

Bygdas ordfører Edvard Mæland (H) har fått formannskapet med seg på at Viskum bør skvises fra årets utstilling. I vedtaket heter det at kunsten er blasfemisk og støtende, kort sagt et fandens verk.

- Brenne i helvete

Utstillingsansvarlig, leder av Seljord Kunstforening Esbjørn Hummelgård, er samtidig bygdas kirkeverge. Han mener Viskums kunst er dypt personlig og religiøst fundamentert.

- Det er mer enn nok av likegyldig og tanketom kunst i det offentlige rom. Viskums kunst kan man ikke forholde seg likegyldig til. Så får folk mene hva de vil, sier kirkeverge Hummelgård. Selv har han mer enn én gang mottatt profetier om at han og Viskum skal brenne i helvete.

Som svar til ordfører Mæland har kunstneren laget en egen montasje. I boksen framstilles ordføreren sammen med et musefoster, en korsfestet rotte, en flaske konjakk og et nazisymbol. Boksen skal være med i utstillingen.

- Kultursensur

- Ordføreren forsøker å drive en sensur som minner om Hitlers kultursensur før og under krigen, sier Viskum.

Viskums bidrag til sommerutstillingen i Seljord består av tre hoveddeler: Den første er en installasjon av sju døde kattunger på glass. Den andre - kalt «Kjærlighet fra Gud», består av 18 fotografier av et korsfestet rottefoster, mer og mer dissekert utover i billedserien til bare korset står tilbake.

Tredje avdeling består av 100 montasjebokser, deriblant ordførerboksen.

<B>KORSFESTET: En billedserie av korsfestede rotter kløyver kulturbygda Seljord i to.