Korstog mot kristen-staten

- Vi er imot statskirkeordningen, det nye kristendomsfaget i grunnskolen og kristen formålsparagraf i barnehagen. AUF-leder Anniken Huitfeldt vil heise fanen mot kristendommen som statsreligion på Ap's landsmøte som starter til helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli i sterkeste laget for en Ap-ledelse som leter etter mulige alliansepartnere til en flertallsregjering i denne stortingsperioden. De fleste observatører, inklusive avtroppende sentralstyremedlem i Ap, Gro Harlem Brundtland, mener KrF er det parti som mest naturlig kan dele regjeringskontorene med Ap.

Men AUF vil allerede ha omkamp om det nye kristendomsfaget i skolen, som Gros regjering tok initiativet til og som endte som et kompromiss mellom Ap og KrF i Stortinget.
På AUF-landsmøtet i oktober ble det fattet et krystallklart vedtak om å oppheve statskirkeordningen. Det er også målet foran Ap-landsmøtet. men i forslag til vedtak nøyer man seg med å foreslå en offentlig utredning om statskirkeordningen.

- Stor tabbe

Huitfeldt mener innføringen av det nye kristendomsfaget i grunnskolen var en stor tabbe. Ingen av de religiøse minoritetene føler seg integrert. Og saken gjærer på ny i Ap. Ap's medlemmer i Stortingets kirke- utdannings- og forskningskomite mener at kristendommen har fått en for dominerende plass i det nye faget, og vil vurdere faget på nytt etter at forsøksperioden er over.

- Vi regner ikke med å få gjennomslag for et totalt skille mellom stat og kirke på landsmøtet. Men vi regner med flertall for å fjerne den kristne formålsparagrafen i offentlige barnehager. Den var Ap imot da den ble innført, men man unnlot å fjerne den da partiet kom tilbake i regjeringsposisjon, sier Huitfeldt.

Skille

- Hvorfor så kristendomsfiendtlig?
- Spørsmålet er om staten skal være normativ eller liberal. Staten skal ikke mene at én religion er riktig. Det bidrar til at færre føler tilknytning til staten i et samfunn hvor folk har stadig mer ulike oppfatninger om religion. Ikke bare blant innvandrere, men også blant nordmenn. En statsreligion bryter med grunnleggende liberale holdninger. Spørsmål om tro må være opp til enkeltmennesker å avgjøre. Den dominerende holdningen så langt har vært at man styrer kirken best gjennom statskirken. Jeg er enig i at vi ikke hadde fått Rosemarie Køhn som biskop om vi ikke hadde hatt statskirke. Men det argumentet er likevel ikke godt nok for å opprettholde statskirken.

- Prinsippet om at staten skal være nøytral i trosspørsmål er viktigere enn at den til enhver tid sittende regjering skal kunne styre i religiøse spørsmål, sier Huitfeldt til Dagbladet.