Korsvold og SeaBird-sjefen fikk protestbrev fra det okkuperte Vest-Sahara

Oljedirektoratet i Den saharawiske republikken krever stopp i SeaBirds seismiske undersøkelser.

PROTEST-BREV: «Vårt formål er å skrive for å protestere mot olje-leting som for tida gjøres av Seabird Exploration på kontinentalsokkelen til det okkuperte Vest-Sahara, og insistere på en øyeblikkelig stopp i aktiviteten», heter det i et brev fra Den saharawiske arabiske demokratiske republikk til SeaBirds administrerende direktør, med kopi til styreformannen Åge Korsvold (bildet) som tidligere var sjef i Orkla og Storebrand. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PROTEST-BREV: «Vårt formål er å skrive for å protestere mot olje-leting som for tida gjøres av Seabird Exploration på kontinentalsokkelen til det okkuperte Vest-Sahara, og insistere på en øyeblikkelig stopp i aktiviteten», heter det i et brev fra Den saharawiske arabiske demokratiske republikk til SeaBirds administrerende direktør, med kopi til styreformannen Åge Korsvold (bildet) som tidligere var sjef i Orkla og Storebrand. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Slik Dagbladet skrev i går, skal skipet «Harrier Explorer» være i gang med en mangemillion-kontrakt utenfor Vest-Sahara, et landområde som er okkupert av Marokko. Dette vekker sterke reaksjoner.

For få dager siden skrev sjefen for Olje- og gruvedirektoratet i Den saharawiske arabiske demokratiske republikk, Ghali Zbeir, et protestbrev til SeaBird Exploration, som er børsnotert i Oslo.

«Vårt formål er å skrive for å protestere mot olje-leting som for tida gjøres av Seabird Exploration på kontinentalsokkelen til det okkuperte Vest-Sahara, og insistere på en øyeblikkelig stopp i aktiviteten», heter det.

«Ulovlig okkupasjon» Brevet er stilet til SeaBirds administrerende direktør Dag Reynolds, med kopi til SeaBirds styreformann, tidligere Orkla- og Storebrand-sjef Åge Korsvold, og til Christopher Ross som er spesialutsending for Vest-Sahara for FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

«Det saharawiske folket samtykker ikke i utvikling og eksport av sine naturressurser fra den okkuperte delen av territoriet. Vi mottar ikke noen av godene fra disse ressursene, inntektene går til å opprettholde en okkupasjon som har medført ulovlig immigrasjon - en bosetting i motstrid til den fjerde Geneve-konvensjonen 1949 - av marokkanske statsborgere», heter det i brevet.

Den saharawiske arabiske demokratiske republikk er anerkjent av 70-80 stater og er medlem i Den afrikanske union, men er ikke anerkjent som selvstendig stat av FN. Verdensorganisasjonen har derimot gått hardt ut mot Marokkos okkupasjon av omtrent tre fjerdedeler av landområdet.

Den saharawiske arabiske demokratiske republikk kontrollerer en mindre del av landområdet som fram til 1975 het Spansk Sahara.

- Må stoppe Ifølge Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara har de seismiske undersøkelsene pågått siden 1. desember, eller muligens en dag eller to i forveien. I så fall er oppdraget, som skal gå over 20 dager og har en verdi på to millioner dollar, nå snart halvveis gjennomført.

- Dette er fullstendig i strid med folkeretten. Her spiller SeaBird en avgjørende rolle i å legge til rette for ulovlig oljeproduksjon i de områdene som Marokko så brutalt har okkupert, sa Hagen til Dagbladet igår.

- De må umiddelbart avbryte de seismiske undersøkelsene, sier Hagen.

Taushet fra selskapet Dagbladet har ikke fått noen kommentarer fra Dag Reynolds eller Åge Korsvold.

Reynolds opplyste i går at han avventet en respons fra Utenriksdepartementet før han ville si noe, men ifølge Utenriksdepartementet var det i formiddag ikke opprettet noen dialog mellom departementets saksansvarlige og selskapet.

-  Norges frarådingspolitikk er fortsatt gjeldende, sier UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til Dagbladet. På spørsmål om UD vil ta kontakt med selskapet for å bringe klarhet i saken sier han at «det er for tidlig å si».

I mars i år sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) til NRK at «UDs klare råd er at norsk næringsliv ikke bør drive virksomhet i Vest-Sahara. Vi anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av dette området.»

OMSTRIDT: M/V «Harrier Explorer» er ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara omtrent halvveis med seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Skipet er eid av SeaBird Explorer som er børsnotert i Oslo. Foto: SeaBird Explorer
OMSTRIDT: M/V «Harrier Explorer» er ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara omtrent halvveis med seismiske undersøkelser på sokkelen utenfor Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko. Skipet er eid av SeaBird Explorer som er børsnotert i Oslo. Foto: SeaBird Explorer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer