Kort tid etter at OSSE fikk granske mysterieflyet i Ukraina, eksploderte det få kilometer unna

Opptil 80 lik kan fortsatt ligge i området.

GRANKSER FLYET. Alexander Hug og Michael Bociurkiw i OSSE snakker på en pressekonferanse. Foto: NTB SCANPIX
GRANKSER FLYET. Alexander Hug og Michael Bociurkiw i OSSE snakker på en pressekonferanse. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSSE-observatører og eksperter fra Nederland og Australia har endelig kunnet reise inn til stedet der et malaysisk passasjerfly gikk i bakken for to uker siden. Opptil 80 lik kan fortsatt ligge i området, ifølge australske myndigheter.

Kort tid etter at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) hadde meldt at ekspertene var på plass torsdag, ble det rapportert om eksplosjoner noen få kilometer unna.

Det steg svart røyk opp fra en landsby, ikke langt fra et av stedene der det ligger vrakdeler, opplyser en AFP-journalist.

Det ukrainske militæret kunngjorde torsdag én dags våpenstillstand for at ekspertene skulle kunne komme inn i området. Separatistene ville imidlertid ikke slutte seg til våpenhvilen.

Eksperteamet skal undersøke flyvraket og hente ut levninger fra personer som mistet livet da flyet fra Malaysia Airlines etter alt å dømme ble skutt ned 17. juli. 298 mennesker mistet livet.

I nesten en uke har ekspertene vært forhindret fra å komme inn i området på grunn av kamper. Imens har både FN, Nederland, Australia og Malaysia bedt ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister om å stanse kamphandlingene.

- Stille dag - Vi har tatt en avgjørelse om ikke å utføre militære operasjoner på denne såkalte stille dagen, sa talsmann for militæret, Oleksij Dmitrasjkivskij, torsdag formiddag.

Samme dag vedtok nasjonalforsamlingen i Kiev at væpnet personell fra Nederland og Australia får tillatelse til å reise inn i området der vraket ligger.

Ifølge russiske luftfartsmyndigheter ville også russiske eksperter forsøke å bli med inn i området torsdag, melder nyhetsbyrået Interfax.

Men i første omgang er det kun ventet at ekspertene ville forsøke å få oversikt over området. Letingen etter levninger vil begynne under et senere besøk, ifølge det nederlandske ekspertteamet.

Til nå er om lag 200 lik brakt til Nederland. Ifølge australske myndigheter kan opptil 80 lik fortsatt ligge i området der flyet gikk ned, melder nyhetsbyrået DPA.

Australsk sinne Australias utenriksminister Julie Bishop rettet torsdag harde anklager mot Russland, som hun mener undergraver granskingen av hva som skjedde med flyet. Vestlige land anklager prorussiske separatister for å stå bak nedskytingen.

Torsdag var Malaysias statsminister Najib Razak på besøk i Nederland. Under en felles pressekonferanse med sin nederlandske motpart Mark Rutte ba han begge parter i Ukraina om å stanse kamphandlingene umiddelbart i og rundt området der flyvraket ligger.

Et flertall av ofrene var nederlandske statsborgere, men det var også mange australiere og malaysiere om bord.

(NTB)