Corona i India:

Kort tid etter dør han

Skuespiller og Youtube-stjerne Rahul Vohra brukte noen av sine siste åndedrag på å kritisere sykehuset han var innlagt på.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer
Publisert

Rahul Vohra er en svært kjent skuespiller og Youtuber i India. Han døde søndag etter komplikasjoner av covid-19, skriver en rekke indiske og internasjonale medier.

Mandag, dagen etter at han døde, la kona ut en video som viser Vohra fortelle om hvor vanskelig situasjonen er på indiske sykehus nå.

På videoen ligger Vohra i en seng, og holder en oksygenmaske i hånda.

- Dette oksygenet er ekstremt verdifullt nå, sier Vohra, ifølge CNN.

- Uten det blir pasienter svimle og lider, forteller han videre.

Ifølge den indiske avisa IBT sier han videre.

- Jeg kunne vært reddet, hadde jeg fått skikkelig behandling. Jeg blir født igjen snart. Jeg har gitt opp håpet.

- De kommer ikke

Helt siden denne bølgen med coronasmitte traff for fullt, har India slitt med å få tak i nok oksygen til å behandle alle de alvorlig syke.

Helsevesenet er også fullstendig overbelastet.

- Du kan ringe etter en sykepleier, men de kommer ikke, forteller Vohra.

- De kommer om en times tid, kanskje mer, så man må bare klare seg i deres fravær, sier han.

Sykehuset han var innlagt på har ikke kommentert kritikken.

- Borte

Kona hans var ikke nådig i kritikken sin av sykehuset hvor Vohra var innlagt.

- Min Rahul har forlatt oss, det vet alle, men ingen vet hvordan han forlot oss, sier skrev hun da hun publiserte videoen.

Hun hevder at mannen ble feilbehandlet på sykehuset, og at han kunne vært reddet.

- Jeg håper på rettferdighet for mannen min, skrev hun.

Også hans venn og kollega Arvind Gaur kritiserte også sykehuset han var innlagt på.

- Rahul Vohra er borte, min talentfulle skuespiller er ikke mer. Seinest i går fortalte han meg at livet hans kunne vært reddet, om han hadde fått bedre behandling, sa Gaur på søndag kveld, ifølge indiske The Hindu.

- Han ble flyttet til Ayushman-sykehuset i går, men de kunne ikke redde ham, sa Gaur.

Store mørketall

India har vært svært hardt rammet av coronapandemien de siste månedene.

Totalt har nå landet registrert godt over 23 millioner smittetilfeller og 254 197 dødsfall, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Ifølge Reuters tror flere eksperter at de reelle tallene kan være fem til ti ganger høyere enn de offisielle.

Kathinka Frøystad, professor i moderne India-studier ved UiO, forklarer de store mørketallene slik:

- Testkapasiteten i India har vært lav i forhold til behovet. Laboratoriene som analyserer prøvene har også hatt store kapasitetsproblemer. Mange blir sendt hjem, eller får resultatene flere dager etter testen, sier Frøystad til Dagbladet.

Professoren forteller at generell skepsis til myndigheter og helsevesen i enkelte rurale regioner, også kan spille en rolle ved at folk unngår å oppsøke helsevesenet.

Når det kommer til dødsfall, registreres dette kun der det A) foreligger positiv coronatest og B) dødsfallet skjer på sykehus, forklarer Frøystad.

- Mange påstår at myndighetene med vilje registrerer lavere antall, men jeg er ikke så sikker på om det er tilfelle. Det handler om en annen registreringsform, som slår uheldig ut.

Apokalyptisk

- Utviklingen vi ser nå - i både India og Nepal - er ganske dramatisk, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Han peker på at første smittebølge i India var langvarig, og på langt nær så dramatisk som det vi ser nå.

- Det er nok hovedsakelig fordi det nå har vært store ansamlinger av mennesker i høytider, og mange som har reist på kryss og tvers av landet. Når de mer smittsomme virusvariantene først får fotfeste, så vil det kunne spre seg til større deler av befolkningen.

«Nesten apokalyptisk», er beskrivelsen fra professor Frøystad. Hun har fulgt situasjonen i India tett siden pandemiens start, og får jevnlige rapporter fra venner og bekjente i landet. En av dem døde for få uker siden.

- Det har rammet så mange på én gang. Folk har ikke fått den hjelpen de trodde kom til å være der. Mange føler seg overlatt til seg selv og sviktet av myndighetene.

Frøystad påpeker at myndighetene nå omsider har tatt grep - blant annet for å sikre at oksygen, som har blitt solgt på svartebørsen, skal nå ut til sykehusene.

- Det hjelper, men behovet er fortsatt stort. Mye havner i byene, og ikke i distriktene - der situasjonen begynner å bli ekstremt alvorlig.

Helsevesenet i knestående

Det er registrert rekordmange 4205 coronarelaterte dødsfall i India siste døgn.

Det indiske helsevesenet har i ukevis vært i knestående, og klarer ikke å behandle alle som trenger hjelp. Mange av innbyggerne har heller ikke råd til å betale for kostbar behandling eller medisiner mot covid-19.

Nakstad tror at dødeligheten av covid-19 i landet har økt som en konsekvens.

- Det er en stor utfordring. Fordi det å få kontroll på dette, når det først har spredd seg så mye, det er ekstremt vanskelig. Dette kan fortsette å være veldig ille i ganske mange uker til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer