Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kortet som lammet fly-Norge

GARDERMOEN (Dagbladet): Av og til er noen millimeter nok: En sikring litt større enn et fyrstikkhode var nok til å lage fullt kaos på Gardermoen i går. Tusenvis av passasjerer ble rammet da sikringen røk, og dermed satte to radarer ut av spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ufattelig, uhyggelig og kjempevittig, mener skuespiller og flypassasjer Per Jansen.

I en telesentral i Asker klokka 13.45 i går: Sikringen i et lite multiplexerkort ryker. Dermed klarer ikke sentralen å sende videre de elektroniske signalene. Sikringsfeilen fører til at kontrollsentralen i Røyken mister radarkommunikasjon med Gardermoen og Haukåsen. Flyene blir satt på bakken til Telenor klarer å skifte ut kortet. I én time lammes all flytrafikk på Østlandet.

- Hvordan er dette mulig, driftsdirektør Oddbjørn Schei i Telenor Nett?

- Et godt spørsmål. Det er bare å beklage. Dette vitner om litt for dårlig planlegging.

Kortet videreformidler den elektroniske informasjonen i ledningsnettet.

- Vittig

På Gardermoen var det i går kveld fremdeles forsinkelser på grunn av den elektroniske kranglefanten. Forskrekkede flypassasjerer vet ikke helt hva de skal tro.

- Her er det kjempesikkerhet på flyplassen, men så skaper en liten sikring i en boks i Asker så store problemer. Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Jeg satt og snakket om dette med Sverre Anker Ousdal tidligere i dag, og vi var enige om at dette er ganske vittig - selv om det også sier noe om sikkerheten på systemet, sier Per Jansen til Dagbladet.

- Ufattelig, uhyggelig og kjempevittig, mener skuespilleren, som kom 30 minutter for seint til Bergen seint i går kveld.

Cherif Siad fra Drammen registrerer at hans BU 093 til Bergen også er en halv time forsinket. Dataingeniøren og geologen på Statfjord C i Nordsjøen rister på hodet.

- Det er helt normalt å ha en slags backup dersom noe slikt skjer. Det er ganske uforsvarlig å drive et slikt system uten reservemuligheter. Det skal ikke ta mer enn noen sekunder å få gjort noe med problemet, mener Siad.

- Helt latterlig! Iselin Hebbert Larsen og Heather Hebbert skal til Bodø, men så dukker «New Time» opp på skjermen.

Telenor hadde i natt flere multiplexerkort og mannskaper i beredskap - i tilfelle kortet skulle slå seg vrang igjen. Telesentralen i Asker er én av de viktigste kommunikasjonspunktene for informasjonen fra hovedflyplassen til kontrollsentralen på Røyken.

- Vi har to elektroniske traseer fra Gardermoen til Røyken. Mye av radarinformasjonen gikk via den ene traseen som vi fikk problemer med. Når feilen kom, kjørte vi rett ut til stedet og skiftet kort, sier driftsdirektør Oddbjørn Schei.

- Bør det ikke finnes en backup?

- Vi burde selvsagt hatt det. Tirsdag morgen får vi en mer grundig analyse om hva som skjedde. Vi må i alle fall omdisponere nettet så snart som mulig. Jeg har veldig stor forståelse for reaksjonene, svarer driftsdirektøren.

- Men betyr ikke dette at telenettet er svært sårbart?

- Joda, et offentlig telenett er det. Det er derfor vi prøver å holde beliggenheten til sentralene hemmelig. De er også godt bevoktet, svarer Schei, som ikke er fornøyd med sikkerheten på nettet.

KJEMPEVITTIG: - Ufattelig, uhyggelig og kjempevittig, mener skuespiller Per Jansen. I går forårsaket det lille elektroniske kranglefanten forsinkelser på hovedflyplassen.