Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kortet som skal stoppe svindel

Smartkortet er det nye våpenet mot kortsvindel. Et kort det er nærmest umulig å tappe for informasjon. Det kommer på markedet i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kortselskapene har satt 1. januar 2005 som frist for å introdusere de nye kortene med innebygd databrikke. Da skal halvparten av alle minibanker i EU kunne lese slike kort.

De skal gjøre det nærmest umulig for kriminelle å tappe informasjon fra kortet, såkalt skimming.

Store utgifter

- Dette er et effektivt middel mot kopiering av kort. Prognosen er at 90 prosent av alle Visa-kort skal skiftes ut innen utgangen av 2004, sier viseadm.dir. Morten Gulbæk i Visa Norge.

De nye kortene vil medføre store utgifter til nye terminaler, bare Visa har 29 millioner brukersteder verden rundt, og 1,2 milliarder kort som skal byttes ut.

- Foreløpig har vi ikke satt en dato for når vi tar dette i bruk. Men hvis slik kriminalitet vokser i omfang, vil det framskynde overgangen, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes standardiseringskontor.

I Norge er 20000 terminaler allerede klargjort for de nye kortene. Selve kortet får du sannsynligvis når det gamle går ut på dato.

Døgnkontroll

- Vår sentral overvåker transaksjonstrafikken 24 timer i døgnet. Blir det oppdaget uregelmessigheter, tar vi kontakt med banken, som så varsler kunden, forteller Gulbæk.

Alarmen går hvis det oppdages unormalt mange transaksjoner, store beløp eller registrert bruk på flere steder samtidig. Mens det totale kortmisbruket holder seg stabilt, økte skimming med 30 prosent siste år.

SMARTE: Majken Heggelund og Morten Gulbæk i Visa Norge.