Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Korthuset faller sammen

I dag ble nok en irakisk leder arrestert av amerikanerne. General Hossam Mohammed Amin vet alt om Iraks våpenprogrammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kortstokken med det amerikanerne ser som Iraks 55 viktigste toppledere er en av de heteste salgsartiklene i USA for tiden. Søndag meldte den amerikanske sentralkommandoen i Qatar at lederen for forbindelseskomiteen til FNs våpeninspektører er i deres hender.

General Hossam Mohammed Amin figurerer som kløver seks i denne kortstokken, og er den trettende personen fra kortstokken som er arrestert.

Amin tok plass i rampelyset som Iraks talsmann for våpeninspeksjonene forut for krigsutbruddet, og han skal ha svært gode forbindelser til Saddam Husseins indre sirkel, skriver BBC. Det er først og fremst forholdet hans til Saddams sønn Qusay som skal være svært nært.

Sådde mistanke

Derfor håper amerikanerne at Amin kan gi dem verdifull informasjon om hvor Saddam Hussein befinner seg. Men først og fremst er han interessant fordi han som en av få hadde lov til å uttale seg om Iraks våpenprogrammer.

Før krigen var det Amin som holdt pressekonferansene om våpeninspektørenes bevegelser og han påpekte alltid at de ikke fant spor av masseødeleggelsesvåpen. Amin advarte også verden om at amerikanerne kunne fabrikkere bevis for å rettferdiggjøre en invasjon av Irak.

Etter at USAs utenriksminister Colin Powell la fram USAs bevis mot Irak for FNs sikkerhetsråd, fikk Amin oppgaven med å motbevise Powells påstander. Det skulle han gjøre sammen med Saddam Husseins rådgiver, general Amir al-Saadi. al-Saadi overga seg til koalisjonen i Bagdad 12. april.

Amerikansk etterretning prøvde allerede i fjor å overtale Amin til å hoppe av. Under et møte med FNs våpeninspektører i Wien ble Amin kontaktet av agenter. Da valgte han å forbli lojal mot regimet i Bagdad.

Nå har han muligheten til å fortelle det han vet. Ifølge våpeninspektører nyhetsbyrået AP har snakket med, er Amin den personen i det irakiske ledeskiktet som mest sannsynlig er villig til å legge alle kortene på bordet.

Gjør han det kan hele korthuset falle.

NØKKELMANN: General Hossam Mohammed Amin (v)på en pressekonferanse sammen med informasjonsdepartementets Odai Al-Taie 11. mars i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media