Kortsiktig gevinst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oslo kommune har fått bråhast med å selge 1750 sykehusboliger. Kommunens politiske ledelse vil komme Stortingets vedtak om å overføre sykehusene til staten i forkjøpet. Onsdag denne uka skal salget behandles i byutviklingskomiteen. Uka etter skal saken avgjøres i Oslo bystyre. Salget skjer i ekspressfart, åpenbart for å avverge at staten slår kloa i eiendommer som Høyre- KrF- Venstre-byrådet mener tilhører Oslo kommune. Tempoet i saken fører blant annet til at kommunen trolig får dårligere pris enn den ellers ville fått hvis prosessen hadde fulgt normal prosedyre. Denne saken handler imidlertid om mer enn å få god pris på boliger, nemlig om hovedstadens muligheter til å rekruttere sårt trengt helsepersonell. Og som igjen er avgjørende for å gi byens innbyggere et godt helsevesen. Hastesalget av boliger blir derfor et uverdig svarteperspill mellom stat og kommune.
  • Billige utleieboliger for helsepersonell er gull verd for en kommune som ønsker å rekruttere sykepleiere og hjelpepleiere til Oslo. Det gjelder enten det er kommunen eller staten som står som eier av sykehusene. Riktignok har kommunen stilt som betingelse at sykehusene skal beholde leieretten i en tiårsperiode. Men det vil ikke forhindre at leieprisene skyter i været. Private kjøpere av sykehusboligene har neppe som formål å drive veldedighet. Boligprisene i Oslo er nå så høye at yrkesutøvere med alminnelige inntekter søker seg andre steder.
  • Oslo Ap's bystyregruppe går mot salget, blant annet fordi dette kan gjøre det vanskeligere å rekruttere helsepersonell. Gruppa krever i stedet at kommunen må få tilbake sykehusboligene i det øyeblikket staten som sykehuseier ikke lenger bruker dem som utleieobjekter for helsepersonell. Det vil etter vår mening være en forsikring for at staten som framtidig sykehuseier fortsatt vil kunne tilby ansatte rimelige boliger i et pressområde. Det vil være meningsløst om staten først skulle ekspropriere eiendommene fra Oslo kommune, slik Sosial- og helsedepartementet nå truer med, for seinere å selge dem til høystbydende.