Kortsiktig politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oslo er sete for vårt første universitet og landets viktigste forskningsinstitusjoner. Byens myndigheter har derfor et ansvar for at både Universitetet i Oslo og institusjonene som er knyttet til forskningsmiljøet der, får gode vokstervilkår. Nylig er landets mest avanserte sykehus reist i tilknytning til dette området. Men det vil fortsatt være behov for ytterligere arealer til ekspansjon, nye arbeidsplasser og verdiskaping.
  • I dette perspektivet er det forstemmende at byrådet velger kremmerens kortsiktighet i stedet for å tenke på det som skal gi virksomhet for framtida når kommunen nå vil selge en stor tomt i området. I stedet for å tenke langsiktig og strategisk, er byrådet innstilt på å selge tomta til et bilfirma som opprinnelig la inn høyeste bud.
  • Man kan si mye om bilfirmaer, men her i landet lager de verken biler eller bidrar nevneverdig til forskning, og de representerer relativt få arbeidsplasser. Til å begynne med argumenterte byrådet med at de ville selge til høystbydende. Men nå har staten høynet sitt bud til samme nivå som bilfirmaet. Da argumenterer kommunen med at det vil sende uheldige signaler til markedet hvis statens bud blir akseptert. Det kan redusere interessen for tomtesalg seinere.
  • Slik argumenterer kommunen som en småkremmer og ser bort fra at dette dreier seg om byutvikling. Tomta er ideell for forskningsformål, den vil sikre knoppskyting og vekst innenfor det området som arealene for øvrig er reservert for. Det er få brukbare tomter igjen til slike formål i dette området, som er i ferd med å bli et internasjonalt tyngdepunkt for forsknings- og utviklingsaktiviteter.
  • Vi antar at kommunen i sin tid anskaffet tomta for at den skulle bruke den til å utvikle byen, ikke for å fylle en slunken bykasse. Men når to interessenter står likt, bør politikerne for en gangs skyld velge det som det er litt perspektiv over. De kan ikke bruke begrepet «kunnskapssamfunnet» bare som en besvergelse. Da mister de troverdighet. Derfor bør tomta selges til staten til forskningsformål.