Kortsvindler reddet av polititabbe

En 37 år gammel dataekspert produserte egne magnetkort. 490 ganger svindlet han til seg kontanter eller varer for til sammen 800 000 kroner - og ble avslørt. Men rot og sommel gir 37-åringen et uventet amnesti. Han kommer ut av saken som en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

37-åringen brukte fem forskjellige kort, såkalte smartkort, personkort og kort for rabatt ved bensinkjøp. Svindelen ble muliggjort delvis ved at han kopierte magnetstriper fra andre typer kort inn på egne kort.

Datafreaken misbrukte samtidig sine ekte kort, men også de forfalskede kortene ble brukt til bedragerier i stor stil. Kortene i denne saken var altså dels originaler og dels kopier.

37-åringen forfalsket kort ved hjelp av andre kort som han kjøpte fra eierne, men også kort han stjal fra menneskene kortene var utstedt til fra selskapene.

«Graverende»

Høyesterett, som fikk saken til behandling fra statsadvokatene i Oslo to og et halvt år etter at mannen var dømt til ubetinget fengsel i et år i byretten, konstaterer at 37-åringen er skyldig i «graverende økonomiske forbrytelser».

- Men som følge av meget sein saksbehandling i politi og påtalemyndighet gjøres straffen betinget i sin helhet, skriver høyesterettsdommer Tore Schei. Dommen i Høyesterett var enstemmig.

Allerede da saken ble behandlet i Oslo byrett i mai 1995, ble det i straffeutmålingen lagt vekt på at saken var blitt gammel, ellers ville dagene med ubetinget fengsel blitt betydelig flere. 37-åringen anket inn fristen på 14 dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer