FØRES VEKK:  En av de tre mennene som mistenkes for kortsvindel føres her vekk av politiet natt til søndag. Foto: Espen Hovde
FØRES VEKK: En av de tre mennene som mistenkes for kortsvindel føres her vekk av politiet natt til søndag. Foto: Espen HovdeVis mer

Kortsvindlere tatt på fersken

Tre menn pågrepet på utested på Karl Johan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En årvåken bartender klarte natt til søndag å avverge et kortsvindelforsøk på utestedet The Scotsman på Karl Johans gate i Oslo.
 
Politiet kom raskt til stedet og pågrep tre menn nærmest på fersk gjerning.
 
- Vi pågrep tre menn på utestedet natt til søndag. En av de tre ble dimittert i går, men han er forsatt siktet. De to andre sitter i varetekt fordi det er en del ting vi vil ha avklart, opplyser politioverbetjent Janne Stømner ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no mandag formiddag.
 
En rekke kort
Den baransatte mannen fattet mistanke da en kunde forsøkte å benytte flere forskjellige kort i baren, opplyser innehaver av The Scotsman, Tore Melgårdshagen.

- Han oppdaget at en gjest hadde med seg fem-seks kort. Det er ikke normalt så han meldte fra, forteller han.

 
Bartenderen varslet utestedets vakter som igjen varslet politiet. Da de tre ble anholdt var de i besittelse av en rekke kort.
 
- Erfaringsmessig er dette kort som er stjålet eller som er meldt savnet, sier Stømner. Hun mener det er for tidlig å si om de tre mistenkte har drevet organisert kortsvindel.
 
- Det er vanskelig å si noe konkret om det nå. Men de var i besittelse av en god del kort, uten at jeg har det eksakte tallet. Det er jo påfallende. Vi sjekker nå om de har klart å bruke kortene andre steder, sier Stømner.
 
To av de pågrepne er norske statsborgere og kjent av politiet fra før.

- De har tidligere vært involvert i liknende forhold både med misbruk av kort, nasking og tyveri, opplyser politioverbetjenten.
Den tredje er nederlandsk statsborger uten registrert bopel i Norge.
 
Mer og mer vanlig
Ifølge barinnehaveren skjer denne type svindelforsøk fra tid til annen, men det er ikke noe de opplever ofte. Politiet mener imidlertid at denne type misbruk blir mer og mer vanlig.
 
- Vi ser mer og mer både av denne typen kortsvindel og annen kortsvindel, opplyser Janne Stømner.

Erfaringen deles av juridisk rådgiver i Forbrukerrådet og medlem av Bankklagenemda Paal Bjønness.

- Kortbruken øker kraftig, og som en konsekvens av dette øker også misbruket. Det er nærliggende å tro at det er lettere å bli svindlet i en bar enn i en butikk. Her står man gjerne med 3-4 stykker tett inntil seg, og gjerne med litt promille. Da kan det være at noen kikker over skulderen din uten at du merker det, sier han.
 
- Er kortsikkerheten i bar- og restaurantbransjen godt nok ivaretatt?
 
- Sikkerhet må veies opp mot brukervennlighet. Det er ikke hensiktsmessig at det blir alt for tungvint å benytte kortet. Det viktige er at det er strenge grunnkrav, og gode mekanismer slik at man får tilbake pengene sine når det går galt, for det vil det gjøre av og til, sier han.

OPPDAGET AV BARTENDER:  Bartenderen på utestedet The Scotsman fattet mistanke og utestedet varslet politiet. Foto: Espen Hovde
OPPDAGET AV BARTENDER: Bartenderen på utestedet The Scotsman fattet mistanke og utestedet varslet politiet. Foto: Espen Hovde Vis mer