Kortvarig glede for palestinerne

Yassir Arafat ble sluppet ut av sin tre måneder lange husarrest, men gleden ble kortvarig for palestinerne. Israel satte i går kveld inn en ny offensiv og drepte minst 17 palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat hadde sittet i husarrest i byen Ramallah i tre måneder, da han ble «sluppet fri» i går. Han kan nå bevege seg fritt på Vestbredden og i Gaza, men får ikke lov til å forlate landet.

I den største offensiven i den 17 måneder lange konflikten, rykket Israel seint i går kveld (norsk tid) inn i flyktningleire på Vestbredden og Gaza-stripen. Ifølge leger på to Gaza-sykehus ble minste 17 palestinere drept, og over 75 skadd. Israelske tropper avhørte om lag 1100 palestinere og konfiskerte våpen og eksplosiver. De fleste av de drepte skal være fra den palestinske sikkerhetsstyrken, men også noen sivile ble drept i går kveld.

Israelske militærkilder sier til Associated Press at målet med operasjonen var å finne våpen og bomber.

Rømte i pyjamas

Israelske tanks rullet inn i flykningleieren Jabalya etter at palestinere skjøt mot jødiske bosettere i Gaza by. Ifølge vitner skjøt helikoptre mot leirene samtidig som troppene rykket inn.

Palestinere i pyjamas rømte leieren og søkte skjul.

- De dreper oss. De bruker helikopter og skyter mot oss mens vi flykter, sa Laila Ayoub (38), mens hun holdt barnet sitt på armen.

Vitner forteller at israelerne knuste flere bygninger i Jabalya. Noen av disse skal ha blitt brukt av palestinske sikkerhetsorgansisasjoner.

Jabalya-leieren er den største på Gaza-stripen, og en av de mest militante. Mange palestinske selvmordsbombere har kommet derfra eller fra andre deler av Nord-Gaza.

- Vi må drepe

Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi truet i går med flere angrep på Israel.

- Vi har ikke noe annet valg enn å drepe våre okkupanter. Vi må drepe dem over alt, i hver landsby, i hver by. Vi kan ikke forsvare oss på noen annen måte, sa han.

På torsdag kommer USAs utsending Anthony Zinni tilbake til Israel. Målet er våpenhvile.

For å forberede møtet med Zinni, var israelere og palestinere i går i samtaler for å prøve å diskutere måter å komme volden til livs på. Israels utenriksminister Shimon Peres sa at de snakket om en agenda for fredssamtaler, og at sikkerhetssjefene til de to partene nå skal møtes.

Palestinerne ville ikke kommentere hva som kom fram på møtet.

I Tel Aviv demonstrerte 50 000 israelere og krevde en tøffere linje overfor palestinerne.

ET AV OFRENE: En palestinsk mann ankommer sykehuset. Han er allerede død, etter at han ble skutt av israelske soldater på Gaza-stripen.
KRIG: Det var krigstilstander i Ramallah i går kveld og i natt da tanks rullet inn i byen, tett etterfulgt av israelske tropper. I lufta svevde helikoptre.
DEMO: I Tel Aviv demonstrerte 50 000 israelere og forlangte tøffere reaksjoner mot palestinerne.