Kos deg til et bedre sexliv

Menn forstår ofte ikke at kvinnene ser på sex-livet som et problem. Mange menn har også mistet lysten på sex. - Par må lære å kose med hverandre uten å stille seksuelle krav, sier sex-terapeutene Elsa Almås og Espen Benestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sex-terapeutene, som i går presenterte boka «Sexologi i praksis», er forundret over at kvinner oftere enn menn mener at de har seksuelle problemer. Stadig flere par går til sex-terapeuter fordi mannen mangler lyst.

- Før var det kvinnen det var noe galt med, og mannen som kom for å få hjelp til å finne start-knappen. Nå er det like gjerne omvendt. Menn har mindre lyst, sier Elsa Almås.
- Kvinnene er mer bevisste på hva de ønsker seg. Men de klarer ikke alltid å uttrykke det direkte til partneren. En kombinasjon av utydelig budskap og dårlig mottakerevne skaper problemer, sier Esben Benestad.

Lite motivert

Ifølge Almås og Benestad er mannen ofte lite motivert for behandling i parforhold der seksuell kontakt er et problem. Ofte er det kvinnen som tar kontakt. Kvinnene trenger mer noen som har tid til å høre på deres problemer, enn hjelp til å løse dem.

En del menn stiller seg uforstående. Flere bagatelliserer også lystproblemene. Ofte skjuler de sin manglende lyst ved å fortelle om reisningssvikt eller impotens.

Enkelte har karakterisert dagens mann som en som sitter foran PC-en, runker og kikker på pornobilder. Bildet er noe mer nyansert, tror Almås og Benestad.
- Han er i hvert fall bedre enn sitt rykte. Både menn og kvinner har endret seg. De er blitt mer like, og seksualiteten har blitt mer menneskelig. Vi har oppdaget at den også har sine sterke og svake sider, sier Elsa Almås.

Terapi-kos

Hjemmeøvelser, som består av sensualitetstrening, skal få klientene til å oppdage tryggheten i det kroppslige samværet. Den fysiske kontakten skal ikke være noe press. Begge parter skal oppleve hvordan det er å gi og ta imot kjærtegn uten press.
Sex-terapeutene tar imot parene en gang hver fjortende dag.

- Svært mange av parene oppdager at de ikke har tid å sette av til treningen. Og tida er ofte nettopp et av problemene. Begge to må ønske seg ut av denne situasjonen, sier Elsa Almås.

I parforhold der bare seksualiteten er et problem, tar behandlingen gjerne to- tre måneder. Ofte er det imidlertid også andre problemer som har utviklet seg i parforholdet, og dermed tar behandlingen lengre tid.

Vil ikke plage legen

I boka «Sexologi i praksis» som ble presentert i går, beskriver Almås og Benestad hva leger, psykologer og familierådgivere kan gjøre for å få et mer åpent forhold til seksualitet. Boka er skrevet på oppdrag fra Norsk Selskap for Allmennmedisin.

- Folk som går til legen sier ikke nødvendigvis hva som feiler dem. De fleste tenker heller ikke på at sex-livet er noe å gå til legen med, sier Almås.

- Å spørre om seksualitet er også vanskelig for mange norske leger. Men de trenger ikke være redd for at forferdelige ting skal skje om de gjør det. Det eneste de gjør er å tillate pasienten å være et seksuelt vesen, sier Esben Benestad.
- Å flytte kunnskapene fra soverommet til kontoret er vanskelig for mange fagfolk. Men seksualitet er veldig sentralt i både den fysiske og psykiske helsen. Det seksuelle er det første som berøres når ting skjærer seg, sier Elsa Almås.

I den store norske sex-undersøkelsen fra i år svarte 10 prosent av mennene og 12 prosent av kvinnene at de trengte hjelp for å løse sine seksuelle problemer. Lange ventelister hos sex-terapeutene Almås og Benestad bekrefter resultatet av undersøkelsen.

<B>METALLKLÆR:</B> Dette er bekledning som koster masse penger. En dress koster fra 2500 kroner.
NY GNIST: Hjemmeøvelser, som består av seksualitetstrening, skal få par til å oppdage tryggheten i det kroppslige samværet. Begge parter skal oppleve hvordan det er å gi og ta imot kjærtegn uten press.