- Koseligere før tv'n kom

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Harald Heide Steen jr. var med på å gjøre Norge til en tv-nasjon. - Jeg synes faktisk det var koseligere før fjernsynet kom, sier komikeren i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heide Steen var innspillingsleder under den offisielle åpningen i 1960, da både kong Olav og andre prominente gjester var til stede.

- Vi var oss bevisst at dette var historisk, men den største forskjellen på denne og andre sendinger var påkledningen. Det var veldig stivt, alle hadde mørke dresser. Jeg så at kongen var nervøs, sier han.

Heide Steen var med helt fra starten, under prøvesendingene i 1959.

Eksploderte

- Det var like mye lek som arbeid - jeg vil kalle det en elektronisk klassetur. Vi hadde Studio A og Studio B, og syntes det var veldig fint. Men det var bare ei brakke, forteller han.

Flere av hendelsene fra den første tida har gått over i historien. For eksempel den gangen studioet gikk i lufta på direkten.

- Programmet het «Kjemi i hverdagen», og en amanuensis med store, tykke briller skulle vise hvordan ulike syrer virket på hverandre. Da han blandet syrene, kom den eksplosjonen. Folk hostet og gråt i den tjukke røyken, og det var helt forferdelig, sier en lattermild Heide Steen.

Passiviserende

I løpet av de neste 40 årene fikk tv-apparatet en mer og mer sentral posisjon i våre hjem og i vår bevissthet. Fjernsynet er blitt en del av hverdagen og har nok påvirket oss mer enn vi aner.

- Fjernsynet har faktisk forminsket verden og gjort Norge til en del av det globale samfunn. Men det er også veldig passiviserende. Jeg synes det var koseligere før, sier Harald Heide Steen.