Koseprater med NAZI- gruppe på TV

Når Petter Nome møter nazilederen J.D. Alder i beste sendetid på NRK i morgen kveld, er det i en mild og forståelsesfull tone og uten kritiske spørsmål. - Smakløst av Nome, tordner Jo Benkow, mens Khalid Salimi mener den populære TV-underholderen har beveget seg inn i et alvorlig minefelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld i beste sendetid kommer programmet der Petter Nome møter den fryktede rasist-sekten Ku Klux Klan i deres eget hovedkvarter.

Han koseprater med en 15 år gammel nazirekrutt, og han ler med når en av klanens ledere forteller en grovis om en svart kvinne. I det hele tatt er Nome en av gutta.

- Dette var den journalistiske arbeidsmetoden jeg valgte, påpeker Nome.

Det er i «Gringos»-program nummer fem at Petter Nome har fått innpass i det rasehatende klansmiljøet i Florida.

- Noe av det mest tvilsomme jeg har gjort som journalist, uttaler Nome i innledningen av programmet.

Norsk flagg

- Vi gir dem en sjanse, utbryter Nome før han trasker inn i huset til Ku Klux Klan. Der møter han Hitler-portretter, hakekors - og norsk flagg - på veggen. Nome setter seg ned og lytter til de erklærte nazistene - uten å komme med spesielle innvendinger til det de har å si.

- Når man skal møte folk som dette, har man to muligheter, mener Nome.

- Den ene er å bruke pekepingeren, den andre er å la disse folka få snakke. Jeg valgte den siste metoden. Hadde jeg valgt konfrontasjon, ville jeg aldri ha kommet over dørstokken. Vi ville finne ut hva de sier og gjør når de trekker for gardinene. Så kan TV-seerne selv få bedømme det de ser. Jeg føler at denne gjengen med ynkelige tapere avslører seg sjøl grundig, understreker Nome.

Leder for Antirasistisk Senter, Khalid Salimi, så «Gringos»-innslaget sammen med Dagbladet seint i går kveld.

Fortapt

- Nome beveger seg ut i et minefelt - og det er han nok klar over selv også. En del mennesker kan nok oppfatte dette som en ufarliggjøring, mener Salimi. Han er veldig spent på hvilke reaksjoner programmet vil få.

- Jeg er ikke i tvil om Nomes gode intensjoner for sitt intervju med KKK-folka, men folk kan oppfatte programmet forskjellig, understreker Salimi, som mener innpakningen innslaget får er avgjørende.

- Petter Nome, er det ikke farlig å gjøre KKK til hyggelig TV-underholdning?

- Jeg er uenig i at det er underholdning...

- Men programmet er laget på oppdrag fra NRKs underholdningsavdeling?

- Jo, men det er helt uvesentlig. Jeg er journalist, og i underholdningsavdelingen får vi lov til å tøye grensene i forhold til det som er tradisjonelt TV. Målet med dette ene programmet er å engasjere folk i spørsmål som angår rasisme.

- Men er du ikke med på å ufarliggjøre en beryktet organisasjon når du ler av vitsene deres, spiser av hakekorskaka de har laget og generelt sett opptrer som om du er en av gutta?

- Jeg opptrer som journalist og ikke som en av gutta. Lar man seg fascinere av Ku Klux Klan slik jeg framstiller dem i dette programmet, er man allerede fortapt, sier Nome, som på forhånd ikke regnet med å få reaksjoner på programmet.

NOME PÅ NAZIBESØK: Petter Nome fikk innpass hos Ku Klux Klan. I morgen kveld vises programmet på NRK1. Nome er ikke enig i at han opptrer ukritisk. - Lar man seg fascinere av disse folka, er man fortapt, uttaler en bombastisk Nome. Foto: BJØRN HALFDANSEN