Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Koser seg i tropevann

Med årets utrolige rekord på 27,5 grader er det slått fast: Meløstranda i Larvik har Norges varmeste badevann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordvarme fjellvann

Badenymfene på Meløstranda tar Sommer-Norges minst avkjølende dukkert. Dr.philos Anita Th. Smith Varskog i miljøselskapet Yera AS, som driver tjenesten Badeinfo, har analysert badetemperaturene ved 300 badeplasser i Norge og kårer ferskvannsstranda i Larvik til Norges varmeste.

28 i Thailand

- Siden vi startet overvåkingen av badetemperaturer i år 2000, har vi aldri før sett temperaturer over 27 grader. 27,5 grader er rein sydentemperatur, sier Varskog.

- 27,5 grader i vannet er det høyeste jeg har hørt om i Norge. Det er tropisk badetemperatur. I Phuket i Thailand holder vannet 28 grader, sier forskningsleder Dag Berge ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Rekordsommer

Årets rekordvarme badetemperatur er hele 2,5 grader varmere enn fjorårets rekord på 25 grader i vannet målt på Rødtangen i Hurum. Hittil i sommer har 11 badeplasser tangert rekorden fra i fjor, og fire strender har overgått den. Perioden med flest toppnoteringer i sommer var mellom 15. og 20. juli, og det var da rekorden ved Larvik ble målt.

Yera AS fører jevnlig registrering av 300 badeplasser i Norge, både ferskvannstjern og sjøstrender. 100- 150 badeplasser oppdaterer badetemperaturene hver eneste dag.

- Vi har henvendt oss til de badeplassene vi ønsker å ha med i oversikten, slik at vi kan gi et så representativt bilde som mulig. Oversikten er god, selv om vi har litt mangelfull dekning i Oppland, sier Varskog.

Ferskvann varmest

Til tross for at de fleste ferskvannstjern kjemper mot et jevnt tilsig av kaldt vann, er det likevel gjerne grunne, soloppvarmede ferskvann som blir varmest. Varskog vedder ikke månedslønna si på at ingen badeplass kan toppe årets rekord, men hun tviler.

- Det kan nok finnes en pytt hvor folk påstår at det er varmere enn ved Meløstranda, men så mye varmere enn 27,5 grader er det ikke mulig å oppnå uten å ty til kunstige tiltak, fastslår hun.

REKORD I LARVIK: Stine Bø (17), Line Nordheim (17), Magnhild Stokkand (16), Silje Nesse (16) og Jørgen Husabø (12) har det hett på Meløstranda. I år er det målt hele 27,5 grader i ferskvannet.