Kosmiske NASA-planer

Hold deg fast! NASA vil flytte Jorda!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romforskere har pønsket ut en mulig løsning på global oppvarming: Flytt Jorda til et kaldere sted.

Det høres jo helt vilt ut, men skal ifølge den britiske søndagsavisa Observer være alvorlig ment.

Forskere ved den amerikanske romfartsadministrasjonen NASAs forskningssenter i California diskuterer om det er mulig å styre kometer eller asteroider så nær vår klode at Jordas bane blir endret.

Utgangspunktet er et ønske om å flytte Jorda i sikkerhet av sola før den blir så varm at alt liv her blir grillet, og slik forlenge klodens levetid med seks milliarder år.

Men på litt kortere sikt ser man for seg muligheten av en litt kortere flyttetur, slik at vi kan motvirke oppvarmingen.

- Dette er ikke teknologisk utenkelig, sier dr. Greg Laughlin i NASA. - Vi måtte i så tilfelle anvende teknologi som allerede er aktuell for å hindre at asteroider eller kometer kolliderer med Jorda. Det trengs ikke rå kraft for å flytte kloden, bare nitid planlegging og manøvrering.

Planen Laughlin har utarbeidet sammen med to kolleger går ut på å styre en komet eller asteroide slik at den passerer nær nok til Jorda at den kan overføre noe av sin gravitasjonskraft til oss.

- Jordas banehastighet vil øke. Som resultat vil vi forflytte oss til en høyere bane med større avstand til sola, sier Laughlin.

Romingeniørene vil deretter styre kometen slik at den passerer nær Jupiter eller Saturn, der den motsatte prossessen vil finne sted. Det lille himmellegemet plukker opp energi fra giganten og kommer tilbake til Jorda, der det hele gjentar seg.

Planen har riktignok noen haker.

Ekspertene må være pinlig nøyaktige når de sender en komet mot Jorda. Den minste feilberegning kan gi kollisjon og katastrofe.

Dessuten har man ikke beregnet virkningene av at vi mister Månen. Det er nemlig en sannsynlig bivirkning dersom Jorda flyttes. Månen spiller også en viktig rolle for klimaet.

Kilde: Observer

VAKKERT:En meteor krysser himmelen under nordlys i Alaska 16.11.1998
INSPIRERTE SELVMORDSKULT:Kometen Hale-Bopp passerte Jorda i påsken 97. En sekt i California mente tida var inne for å kle seg i Nike-sko og begå kollektivt selvmord.
STORM:Meteorstorm over Jordan i 98. 1.500 meteorer kunne observerers med det blotte øye pr. time.