Kosmo ommøblerer i rekordfart

Jørgen Kosmo er lei av byråkratiet i staten, og setter i gang en storstilt ryddeprosess. I løpet av to år skal resultatene ligge på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag bebudet «omstillingsministeren» en revolusjon i måten ansatte i staten og kommunene arbeider på. Målet er færre ansatte i administrasjon og byråkrati og flere over i tjenesteproduksjon. Og for Kosmo haster det åpenbart. I løpet av de siste to årene er det blitt 7.000 færre ansatte i privat sektor, mens antall offentlige ansatte i den samme perioden har økt med 25.000.

- Skjerper vi oss ikke, vil all tilgjengelig arbeidskraft gå inn i det offentlige. Da vil vi ikke lenger ha noen privat sektor og heller ikke noe å leve av, sa Kosmo på konferansen «Det offentlige Norge i forandring» i Kristiansund i dag.

Arbeidskraft nok?

Kosmo setter spørsmålstegn ved hvorfor Norge, som et av landene med best legedekning i verden, ikke får mer ut av ressursene i helsevesenet. Han mener at svaret på problemet ikke er å få den enkelte lege til å springe fortere.

- Dette er først og fremst et organisatorisk spørsmål, sa han og tok som politiker selv et stort ansvar for at ikke alt er som det bør være.

Lignende eksempler finnes i andre sektorer, og det finnes eksempler på gode løsninger - som for eksempel selvangivelsen.

Han mener staten og kommunene må bli mer opptatt av muligheter, og mindre opptatt av kontroll.

- Slipp kommunene fri! var oppfordringen.

Så spørs det bare om han får de 785.000 offentlige ansatte i Norge til å gå i takt i retning mot et effektiviseringsmål.

Omstillings-revolusjonen vil medføre at mange offentlig ansatte i distriktene blir overflødige, men Kosmo lover at de ikke skal bli arbeidsledige. Noen må kanskje flytte på seg, og noen må skifte jobb.

(NTB)