Kosmo oppgitt over liten dings

Dette hjelpemiddelet koster 90 kroner å kjøpe, men 1500 kroner å saksbehandle. - Et grelt eksempel på hva vi tvinger offentlig ansatte til å holde på med, sier administrasjonsminister Jørgen Kosmo (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for fornyelsen av offentlig sektor ser på det unnselige lille hjelpemiddelet som et symbol på absurd regelstyring.

En knappeknepper brukes til å kneppe knapper av folk med skjelvende hender. Typiske brukere er eldre eller andre med nedsatt bevegelighet.

Den er et av mange hjelpemidler som staten gir deg gratis - hvis du kan dokumentere behovet. Det er da det starter.

Søknaden

Først må du få skjemaet «Hjelpemidler - krav om varig utlån» fra trygdekontoret. Det er på seks sider.

Du kan fylle det ut selv, men det anbefales ikke. For det første er du skjelven på handa. For det andre skal du godtgjøre at funksjonshemningen vil vare i minst to år. Da trenger du dokumentasjon.

Du kan legge ved legeattest på den aktuelle lidelsen, for eksempel leddgikt. Men det anbefales ikke. Rikstrygdeverket mener det beste er at en ergoterapeut kommer hjem til deg for å vurdere om du også trenger andre nyttige hjelpemidler.

Behandlingen

Den sentrale hjelpemiddelsentralen i fylket bruker en til to dager på å behandle søknaden. Så sendes bestillingen til leverandøren. Det tar en uke å få den i hus. Siden det er mange som trenger de samme tingene, samles bestillingene på en hensiktsmessig måte.

Resultatet

Før din skjelvende hånd får tatt et grep om knappeknepperen, vil det ha gått ti dager.

Pris knappeknepper: 49- 124 kroner (uten moms).

Pris saksbehandling: 1500- 1600 kroner.

Staten betaler begge deler.

En fleip?

Med en knappeknepper i hånda dro Dagbladet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

- Skal jeg få denne? Takk skal dere ha, men fremdeles kan jeg kneppe knappene mine uten hjelp, sier Jørgen Kosmo. Han har hørt historien om det lille hjelpemiddelet med de innfløkte reglene før.

Kosmo mener løsningen på knappekneppergåten er at hjemmehjelpen har et lite lager eller at folk betaler slike småting selv.

- Jeg forventer at rette vedkommende i Rikstrygdeverket setter seg ned med de aktuelle reglene. De burde vært strøket allerede i morgen. Det er systemet det er noe feil med, ikke de ansatte, sier Kosmo, statsråd også for knappeknepperne.

EN TANKEVEKKER: - Dette hjelpemiddelet er et symbol på vår visjon om å få slutt på regelstyring i det offentlige, sier Jørgen Kosmo.